Auto & Tech

Aside Banners

@ ušlo u muzej

Sveprisutni simbol email adresa ušao je u stalni postav MoMA-e, muzeja moderne umjetnosti u New Yorku. H@h@

Piše , Objavljeno

@ je navodno bio u upotrebi još od šestog-sedmog stoljeća u pisanom latinskom. Upotrebljavao se za prijedlog ‘ad’ (k, prema), jerbo je ‘ad’ bilo fakat predugo za napisati. 1885 ga ponovno susrećemo na američkoj pisaćoj mašini Underwood, gdje je inaugurirano kao ‘komercijalno a’ i koristilo se za pisanje cijena na računima. Tipa 50 units @ 7$. Ray Tomlinson kojem dugujemo izum elektroničke pošte, odlučio se za znak jerbo je imalo snažno lokativno značenje, a ionako je stajalo na tipkovnici bez da ga je itko suvislo koristio.

No, njujorški ga je muzek posvojio prije svega jer je dizajnerski izuzetno, uvijek ponovno iskoristivo i elegantno. Ekipa svako malo nalazi nove načine upotrebe simbola, pa tako španjolci odnedavno @ koriste za pisanje u srednjem rodu. ‘ Hola l@s viej@s amig@s y l@s nuev@s amig@s!’, oliti pozdrav starim i novim prijateljima. Paola Antonelli, glavna kustosica MoMAe reći će kako je @ postao način na koji ljudi izražavaju promjene u društvenim odnosima uzrokovane tehnologijom. o_O .
Žena se očito gadno loše brifirala na temu simbola virtualne komunikacije. Simboli i skraćenice koji danas haraju webom zaslužuju najmanje odeblji tom enciklopedije Britannice i “@” je prilično nisko među tekućim grafemima.

TAGOVIemail internet muzej

Komentiraj