Auto & Tech

Napokon najavljen SteamOS

Banner 300

Predstavljen SteamOS, Valveov operativni sustav za igraću konzolu

Piše , Objavljeno

Nakon više od godine dana iščekivanja, Valve je napokon i službeno najavio skorašnji dolazak vlastitog operativnog sustava, koji je samo djelić nove Steam Box ‘konzole’.

SteamOS

Pfff, tko bi rekao da će tvrtka, koju su prije gotovo 20 godina osnovali ‘otpadnici’ iz Microsofta, Gabe Newell i Mike Harrington, biti jedna od najuzbudljivijih projekata na tržištu računalnih igara. Dečki su krenuli s igorm Half Life, prije par godina osnovali nevjerojatno popularni servis za distribuciju igara Steam, a uskoro će predstaviti svoju igraču konzolu, Steam Box. Fuck Playstation 4 i Xbox, mi slinimo nad Valveovom ‘kutijicom’!

Ali, prije nego što se to dogodi, treba napraviti kvalitetan operativni sustav, a Valve to čini sa svojom SteamOS bebicom, koju je službeno najavio ovoga tjedna. SteamOS je baziran na Linuxu (Newell je jedan od najvećih javnih kritičara Microsofta i Windowsa, pa nije niti čudno da ne želi njihov proizvod na svojoj konzoli), a kombinira već postojeću mrežu distribucije medija, s mogućnošću spajanja na TV. Naravno, cijeli će sustav biti potpuno besplatan!

SteamOS

Valve je potvrdio da se većina distributera i proizvođača igara složila da simultano rade i verzije igara za ovaj novi sustav, ali postojati će i mogućnost premoštavanja Linuxa i normalnog rada igara koje su bazirane na Windows operativnom sustavu (tu se prvenstveno misli na starije igre). To je svakako dobar potez, jer bez obzira na međusobne zavade, posao mora ostati posao…

SteamOS će podržavati i video i audio distribuciju, te će tako postati kompletan servis za razmjenu, kupnju i prodaju multimedijalnih sadržaja. Cilj je da ovaj OS, sa Steam Box uređajem koji ga pogoni, postane središnji računalni sustav svake dnevne sobe, koji potpuno eliminira potrebu za konkurentskim proizvodima, poput računala i konzola. Sve će tako biti na jednom mjestu, a iz Valvea se nadaju da će svojom otvorenošću prema programerima i proizvođačima hardwarea, privući sve jače igrače u industriji.

Bilo kako bilo, ova se tvrtka opako namjerila na konkurenciju (pogotovo Microsoft), te namjerava uzeti veliki dio kolača. Kada će se konkretni proizvodi pojaviti na tržištu, za sada je još nepoznanica, ali ovoga tjedna Valve namjerava objaviti još dvije velike vijesti. Jedna od njih će vjerojatno biti i najava Steam Box uređaja, za koji se pretpostavlja da će dolaziti u tri varijante, po onoj staroj shemi: “koliko para, toliko muzike“. Živi bili, pa vidjeli!

TAGOVIkonzole linux operativni sustav Steam steam box steamOS Valve

Komentiraj