Auto & Tech

Bezvrijedni ste!

Aside Banners

Vaš identitet na internetu vrijedi otprilike 20 kuna

Piše , Objavljeno

Svakom vašom kupnjom, bilo u običnom ili web dućanu, neki se podaci i brojke prenose sa servera na server. Ako te podatke uhvati hacker, fino ih zapakira i proda na crnom tržištu… najebali ste!

podaci

Velike tvrtke, online dućani, internet kladionice i banke vas uporno uvjeravaju da su novčane transakcije preko interneta (ali i obično kartično poslovanje) jedan vrlo siguran oblik trgovanja, te da vam se ništa loše neće dogoditi. Na žalost, domoći se nečijih osobnih podataka, brojeva kartica i bankarskih računa, je jedan od osnovnih skillova koje svaki hacker koji drži do sebe mora imati. No koliko ti podaci uistinu vrijede?

Začudili biste se, ali cijeli vaš život, svi računi i lozinke, te cijeli vaš financijski identitet, neki će klipan na crnom tržištu deep weba prodati za pišljivih 20 kuna. Da, vaš život vrijedi manje od kutije cigareta! Naravno, ako ste neki baja i imate platinum kartice i račune u nekim opakim švicarskim bankama, cijena vaših podataka proporcionalno raste, ali to su još uvijek iznosi koje neki klinac u Americi može platiti s jednotjednim džeparcem.

Na deep webu tako postoji vrlo razgranato i dobro organizirano crno tržište podataka, gdje cyber-kriminalci prodaju samostalne profile, ali i cijele pakete usluga. Tako, osim bankovnih računa i lozinka, možete kupiti i paket od deset tisuća ‘likeova’ na Facebooku za samo 500-tinjak kuna, a isto toliko “lfllowera” na Twitteru će vas koštati oko 80 kuna. Ovo tržište nudi takve pakete za gotovo sve poznate i nepoznate društvene mreže, a u zadnjih par godina može se reći da posao cvjeta!

podaci

Na svu sreću, lijeka ima i on je relativno djelotvoran, pogotovo kada su preprodavači nepažljivi i privlače pozornost nekim većim hackerskim krađama ili prodajama ukradenih podataka. Vodeće su pak društvene mreže krenule u snažnu kampanju protiv takvih ‘lažnih’ lajkova i sličnih derivata, a specijalizirane tvrtke za informatičku sigurnost prate fluktuacije na crnom tržištu deep weba.

Ipak, koliko god se oni trudili, hackeri će uvijek biti par koraka ispred, te je vrlo teško za vjerovati da će se praksa krađe i preprodaje povjerljivih podataka iskorijeniti. Naravno, ne možete živjeti u vječnom strahu i izbjegavati svaki oblik virtualne novčano-podatkovne transakcije, ali biti oprezan i kloniti se sumnjivih stranica je minimum vlastite sigurnosti na internetu.

TAGOVIdruštvene mreže hacker hackeri internet internet sigurnost podaci sigurnost

Komentiraj