Auto & Tech

ako niste znali

Aside Banners

Vodič: Gdje lako i povoljno kupovati igre za konzole i PC – ili ih dobiti besplatno!

Piše , Objavljeno

Znamo da ste tipovi koji vole tu i tamo baciti koju dobru igru, a znamo i da su vam mile teško zarađene kune. Evo kako možete ganjati najnovije igre i pritom ne potrošiti previše.

Zahvaljujući blagodatima brzog interneta i velike raširenosti brojnih internet trgovina, igre nikada nije bilo jednostavnije kupovati te se šetnja do trgovine čini tako – prošlostoljetnom radnjom. Prije nego li krenete s nama u pregled best buy opcija, morate si osigurati dvije stvari – kreditnu karticu koja vas povezuje s računom na kojemu postoje neka novčana sredstva (po mogućnosti euri) i/ili paypal (veoma raširena i poželjna kod većine servisa) te flat tarifu kod jednog od brojnih pružatelja internet usluga (pojedina nova igra može biti teška i 20-ak GB). Kada ste si to sredili, možete se prebaciti na čitanje ostatka ovog teksta.

Steam

Steam

Ako se redovito igrate na PC-u, teško ste mogli do sada propustiti Steam, Valveovu
digitalnu distribucijsku platformu namijenjenu Windows, Mac, a uskoro i Linux računalima.
Dok je samo korištenje servisa konzolaške plug & play jednostavnosti (za one neuke postoje iznimno detaljne support stranice), ono što zapravo oduševljava na Steamu jesu cijeli set besplatnih popratnih usluga (community stranice, besplatna podrška za igre, zaštita od cheatera i sl) te brojne rasprodaje.

Da, svi mi volimo tu magičnu riječ – rasprodaja. Osim proljetne, ljetne, jesenske (Halloween) i zimske (božićne), tu su specijalni vikend popusti, midweek popusti i day dealovi. Na Steamu danas malo tko kupuje igre po punoj cijeni od 49,99€, kada se već nakon par mjeseci novi atraktivni PC naslovi mogu ugrabiti po barem upola manjoj cijeni. Kada dođu rasprodaje, za smiješno male novce može se kupiti praktički sve.
Glavna Valveova filozofija je kako zapravo kupac određuje vrijednost onoga što kupuje, tako da smiješne konkurentske kritike kako se brojnim rasprodajama umanje vrijednost proizvoda su baš to – smiješne. Više od 40 milijuna registriranih korisnika na Steamu potvrđuje to.

G2PLAY

Zahvaljujući relativno fleksibilnom digitalnom tržištu na kojem vam treba jedino točan cd-key s kojim si možete registrirati vašu kupljenu igru, nastala je trgovina G2PLAY.

Na prostorima Balkana dosta omiljena zbog bezobrazno visokih popusta koji mnoge tjeraju na prvotnu sumnju kako se radi o nekom mutnom biznisu. No, sve je legalno budući da ljudi iza servisa samo trguju s originalnim ključevima koji su skenirani s kutija igara te ih prodaju prema zakonu ponude i potražnje. Rekli bismo čisti kapitalizam s duhom balkanskog import/export biznisa.

Kupovina ovdje funkcionira veoma jednostavno – registrirate se na stranicu, odaberete igru na prigodnom popustu, platite, na mail vam stiže vaš registracijski ključ koji možete aktivirati na Steamu ili na nekom drugom servisu, preuzmete igru, instalirate i možete se početi igrati. Ništa previše komplicirano.

Good Old Games


Reprizirali biste Planescape: Torment, a ne radi vam igra na vašoj sedmici? Vaš stari CD je ogreban? Brige nema jer zahvaljujući fantastičnoj poljskoj digitalnoj trgovini Good Old Games namijenjenoj prodaji starih PC klasika (od nedavno i nešto novijih igara), svoju nostalgiju možete zadovoljiti uz veoma malu naknadu.
Osim što su sve igre na ovom servisu prilagođene radu na novim operativnim sustavima te da se instaliraju na brz i jednostavan način, osim same igre često u paketu dobijete još i soundtrack, pozadinske slike za radnu površinu, avatare, digitalne karte i ostale divote koje se mogu opisati kao “bonus content”. Sve to za pet ili 10 američkih dolara, a kada su rasprodaje, za dolar ili dva. Za cijenu jutarnje kave i pereca izguštate si naslove koji su se nekada radili isključivo iz ljubavi prema zanatu. Must-have za svakoga.

Playstation Plus – Instant Game Collection


Od sredine ove godine Playstation 3 igrači ukoliko se pretplate na Playstation Plus, imaju pravo na korištenje Instant Game Collection opcije. To znači da pretplatnici svaki mjesec dobivaju dvije do tri igre u potpunosti besplatno.
Ovdje ne govorimo o tetrisu, nego primjerice o Rockstarovom hitu Red Dead Redemption, o odličnom RPG-u Deus Ex: Human Revolution ili o fantastičnoj open-world zabavi Just Cause 2. Ako imate plejku, pretplatiti se na uslugu možete u trajanju od tri mjeseca (110 kuna) ili na godinu dana (365 kuna) te s time, osim brojnih popusta na moderne igraće naslove, osiguravate si stalnu “besplatnu” biblioteku relativno novih hitova. Kapa dolje Japancima. Sve detalje o usluzi potražite na službenim stranicama Playstationa.

“Korištene” igre


Zašto kupovati novo ako se može povoljnije nabaviti rabljeno? Za razliku od perilice, igre nemaju rok trajanja te ih se igrači, nakon što ih nekoliko puta odigraju, obično žele riješiti po pristupačnoj cijeni. Kako doći do takvih naslova? Ako ste lijeni tražiti po oglasniku ili po hrvatskim gamerskim okupljalištima, recimo forumu naših prijatelja iz HCL-a, preporuka ide jednoj od najvećih britanskih online trgovina jednostavnog naziva Game.co.uk.
Na posebnoj sekciji njihovog weba postoje preowned naslovi koji se uglavnom prodaju dosta povoljnijim cijenama. Ima zbilja svega, a za korištenje servisa preporučamo posjedovanje PayPal računa jer hrvatske kreditne kartice znaju biti problematične. Sve u svemu, s ovim ne možete pogriješiti – ako ne patite za trendovima, zbilja povoljno se možete dočepati relativno novih naslova.

TAGOVIigre kupovina Steam vodič

Komentiraj