Auto & Tech

Aside Banners

Retro s macho spikom

Postoji nekoliko vrsta retro reinkarnacija, one za curice i one za muškarčine. Pogledajte kako izgledaju ove druge...

Piše , Objavljeno

Osim Lade, poznatog prometala za navotkarenu rusku sirotinju i šire mase, postoje još neke marke ruskih automobila koje neće otići u zaborav. Prije svega to je Volga, koja je za glavonje proizvodila velike limuzine, a za narod bolide kao što je model M21 stvoren 1960. godine koji je do stotice stizao za 35 sekundi. Svojevremeno je bio sovjetski bestseller koji se izvozio čak i u zapadnu Europu, a danas je samo predmet sjećanja i nostalgije.

V12 coupe

V12 coupe

Na žalost ruske sirotinje, nostalgičari kojima je kasica prasica fapov šleper, a ne prababina šubara, došli su na svoje. U Rusiji postoje tvrtke koje već nekoliko godina nude model M21 u svojim macho-retro izdanjima. Iako nose ime Volga i na prvi pogled zaista liče originalu tu je kraj bilo kakve daljne sličnosti jer ove verzije zapravo nose većinu BMW-ovih gena.

Prvi model je sastavljen na osnovi BMW-a 650i convertible i nije slučajno da se sve vrti oko toplesa jer model M21 nije nikada došao u toj izvedbi što će dodatno povećati ekskluzivu. U paketu sa podvozjem i unutrašnjosti, iz šestice stiže i V8 motor sa 4.8 litara obujma i nemalih 367 konjskih snaga koji bi od običnog M21 napravio neprepoznatljivu limenu kašu dok ovu “Volgu” potjera do stotke za cirka pet sekundi. Maksimalna brzina i cijena ove ljepote su nepoznanice.

Druga najpoznatija reinkarnacija modela M21 je coupe napravljen na bazi malo starijeg BMW-a 850 CSi od kojega su također posuđeni podvozje, unutrašnjost te motor V12 sa 5.5 litara obujma i 380 ks. Do stotke stiže za 6.5 sekundi, a maksimalna brzina je 260 km/h. Cijena ovog remek retro djela itekao je poznata. Mušterije će morati pljunuti oko pola milijuna dolara, ovisno o željama i personalizaciji.

TAGOVIauti retro volga

Komentiraj