Auto & Tech

Ne zvuči kao najbolja ideja

Aside Banners

Wakie – bizarna i pomalo jeziva mobilna aplikacija koja će probuditi i najveće pospance

Piše , Objavljeno

Budilica je budilica“, rekli bi mnogi, ignorirajući činjenicu da živimo u dobu smartphonea i aplikacija koje zadiru čak i u naše najintimnije trenutke: snove! Zar ništa više nije sveto?!

wakieBesramno bombardirani tehnologijom sa svih strana teško možemo sačuvati barem trunku privatnosti pa jedino vrijeme koje provodimo doslovno “sami sa sobom” preostaje vrijeme spavanja. Fino legneš navečer, baciš čorkicu, sanjaš sve one sisate komade, skupocjene automobile i luksuzne vile koje nikada nećeš imati i onda te u pol 7 ujutro budi najiritantniji zvuk u svemiru nakon glasa Fran Dreschner iz Dadilje: alarm! Bilo da se radi o klasičnom radio-satu ili mobitelu, taj djelić sekunde kada ti iritantna zvonjava probije bubnjiće i raspline onaj krasni život iz mašte koji si imao tih nekoliko sekunda svog inače mizernog života, nešto je što želimo izbjeći više nego vidjeti stvarno dobar film Nicolasa Cagea. Na žalost, za sada nismo imali sreće…

Tu na scenu stupa Wakie, mobilna aplikacija koja je na tržištu prisutna već više od tri godine, ali tek sada, kada je u projekt uštrcano par milijuna dolara, kreću u osvajanje svijeta. Sve je počelo prije par godina u Rusiji, kada se netko sjetio genijalne ideje: “Umjesto da vas svako jutro budi zvuk policijske sirene ili pjesma Nicki Minaj, ajde da napravimo aplikaciju koja će omogućiti ljudima da zovu i bude druge ljude te se pritom možda i upoznaju, chataju i eventualno završe kao i većina internet parova – seksualno frustrirani i socijalno totalno odsječeni od realnosti!” Tako je nastao Budist, koji u svojoj najnovijoj ediciji ima čak 1,5 milijuna korisnika na području Rusije, što znači da bi s međunarodnom verzijom, Wakiejem, sličan rezultat mogli postići i u ostatku svijeta. Jer ako nešto znamo, onda je to da Rusi diktiraju trendove!

wakie 4

Wakie mobilna aplikacija radi na principu Budilica (Wakies – ljudi koji zovu i bude druge ljude) i Pospanaca (Sleepyheads – oni koje treba probuditi), a za razliku od Twilight sage, ovdje možete u isto vrijeme pripadati i jednoj i drugoj skupini. Recimo da ste si za sutra namijenili ulogu Sleepyheada i namjestite na aplikaciji vrijeme buđenja u 7 sati. Aplikacija sama pronalazi najbliže korisnike i razvrstava ih po principu godina, interesa i spola (uvijek se bira suprotni spol) te ih obavještava da taj i taj korisnik treba buđenje u toliko i toliko sati te daje njegov kontakt prvoj osobi koja se prijavi. Kada dođe vrijeme, Budilica može nazvati svog Pospanca, probuditi ga, ako je moguće čak i popričati s njime ili se upustiti u prijateljski chat. Ako se pak nitko ne prijavi za ljudsku budilicu, nema brige jer će Wakie automatski uključiti svoj ugrađeni alarm i tako vas spriječiti da prespavate što god važno imali u životu.

wakie 2

Da ne biste odmah odbacili Wakie i pomislili kako je ovo ogromni napad na privatnost, brojevi korisnika nikada nisu vidljivi na ekranu i ne možete zvati druge ljude u bilo koje doba dana, osim ako oni nisu naznačili da žele biti probuđeni u to i to vrijeme. Dakle, s te je strane svatko siguran, ali kako smo vidjeli prošli tjedan, “sigurnost” je samo mrtvo slovo na papiru pa svejedno valja biti na oprezu! A da ne govorimo koliko nam je i dalje jeziva pomisao da nas svako jutro budi poziv totalnog neznanca!

wakie 3

Inače, ako želite da vas se budi putem Wakieja, morat ćete se nalaziti u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Singapuru ili Hong Kongu, dok sam alarm može glumiti stanovnik bilo koje zemlje svijeta. Aplikacija je za sada dostupna na Android i Windows Phone sustavima, a verzija za iPhone uređaje čeka odobrenje Applea. Znači, za par mjeseci, eto Wakieja i kod nas!

TAGOVIaplikacija budilica buđenje gadget mobitel wakie

Komentiraj