Auto & Tech

Nema više džaba

Aside Banners

Youtube počinje naplaćivati gledanje videa

Piše , Objavljeno

Youtube i njegov vlasnik, Google, dugo su odolijevali naplati korištenja svojih sadržaja. To bi se već ovoga tjedna moglo promijeniti, a mi se nadamo da se glavešine neće previše zanijeti.

YouTube-Old

I dok su krajnji korisnici do sada prolazili besplatno u svojim cjelodnevnim pohodima na najmračnije kutke Youtubea, stvari bi se u skorijoj budućnosti mogle početi polagano mijenjati. Stara poslovica kaže da ništa nije besplatno, pa bi tako već ovaj tjedan s radom trebalo krenuti prvih 50 (brojka može varirati) specijaliziranih kanala, za čije ćete gledanje morati platiti mjesečnu naknada.

Na svu sreću, to neće biti ogromne cifre, tako da će se moći naći programi i za 1,99 dolara mjesečno (oko 12 kuna), što stvarno nije mnogo za neki kvalitetan sadržaj. Krajnji cilj, osim dakako zarade, jest poboljšati kvalitetu i kvantitetu videa nekih od tih kanala, i dati njihovim tvorcima potrebni financijski stimulans, kako bi mogli nastaviti raditi ono zbog čega ih njihovi pretplatnici i prate. Do sada je financiranje takvog sadržaja uglavnom išlo prema broju pogleda i reklama koje kanal pušta, ali za malo sofisticiranije i kompleksnije projekte (koji bi išli i po nekoliko puta tjedno, a ne, kako to obično biva, jednom ili dva puta) takvi prihodi jednostavno nisu bili dostatni.

youtube

Kako u Youtubeu naglašavaju, ovdje se ne radi o vlastitoj brzoj i lakoj zaradi, nego o davanju mogućnosti darovitim ljudima da rade ono što znaju i vole, i da za to budu adekvatno plaćeni. Mi bismo voljeli vjerovati da je tome stvarno tako, ali morati ćemo se malo strpjeti i dati ovom modelu vremena da u potpunosti zaživi. Budućnost će pokazati hoće li plaćanje pretplate na kanale postati epidemija, ili će ostati na nekoliko desetaka izoliranih slučaja.

TAGOVIgoogle internet youtube

Komentiraj