Auto & Tech

Da barem znamo kako izgleda...

Aside Banners

YouTube sada podržava i 8K video format – za onih par sretnika koji ga imaju kako gledati

Piše , Objavljeno

Iako niti 4K format još uvijek nije zaživio, na YouTubeu se već pojavilo nekoliko video isječaka u 8K rezoluciji u kojima ćemo mi obični smrtnici moći uživati za otprilike 10 godina!

youtube 1Većina običnih korisnika ovim svijetom napredne tehnologije prolazi sasvim zadovoljna rezolucijama svojih monitora i televizora, ugodno gledajući 720p ili 1080p video klipove  (ili zdravoseljački, HD) na YouTubeu, s pravom se uvjeravajući kako stvarno nije potrebno povećavati broj tih vertikalnih linija jer niti previše kristalna i jasna slika nije uvijek najbolje rješenje. Dobro, ne bismo se žalili da nam netko pokloni kakav 4K televizor ili da uz nekakav pošteni frame rate (broj sličica u sekundi) možemo gledati 4K filmiće na internetu, ali ajde, strpjeti ćemo se još par godina da ta tehnologija postane nešto nabavljivija (čitaj: jeftinija) i u ovim našim tehnološki zaostalim krajevima.

A dok mi čekamo taj slatki 4K, svijet se već upoznaje s 8K video formatom, svojevrsnom znanstvenom fantastikom u kojoj 4 320 vertikalnih linija rezolucije daje sliku koja je stvarnija od stvarnosti. Iako takvu tehnologiju može koristiti samo odabrana skupina srećkovića s parama za potrebnu tehnologiju, YouTube je ipak odlučio biti kolovođa napretka te su ovih dana predstavili 8K opciju za maleni broj videa na njihovom servisu. Iako postoje određene poluinformacije i mitovi kako je ova rezolucija podržana već pet godina, tek su sada stvari službene, a može li vaš stroj upogoniti to čudo, provjerite u sljedećem videu!

Ghost Town in 8K – video:

Iz Googlea preporučuju da se ovaj video gleda u Chrome pregledniku (naravno), a nama je svejedno jer nam neće držati ni na čemu! Lažem, Chrome ga uspijeva upregnuti na otprilike 12 sličica po MINUTI, što je otprilike dial-up razina iz 1998. godine. No, čak i da hardveraj to uspije izgurati, trebao bi vam 8K (ili barem 4K) monitor/televizor da možete vidjeti neku razliku, a to je hobi koji je svakako za one malo punijeg džepa. U svakom slučaju, radi se o tehnologiji koja je maltene još uvijek u fazi prototipa, a dokaz tome je i činjenica kako na svijetu postoji svega nekoliko 8K kamera. Bez 8K kamera nema 8K videa, a bez 8K videa nema potrebe za proizvodnjom 8K potrošačke elektronike. Ako neki od jačih igrača (Google, Sony, Samsung, Apple) ne uskoči i malo pogura stvari, mogli bi se dosta načekati da ovakva tehnologija postane dostupna široj javnosti…

TAGOVI4K 8K monitor rezolucija tehnologija televizor video youtube

Komentiraj