Auto & Tech

Aside Banners

Za kamiondžije sa stilom

Kao i svi muškarci, tako i američanske kamiondžije komade bare izgledom i dužinom ofkors. Razlika je samo u tome što ovi potonji misle na svoje kamione.

Piše , Objavljeno

Rupa uz autocestu, konobarica od pedesetak godina, za šankom bradati i znojni debeljko odjeven u kariranu košulju sa šiltericom na glavi jede jaja sa slaninom, a na parkingu ga čeka njegov kolosalni suputnik. Toliko izlizana i česta špranca američkih filmova u mozak nam je usadila poimanje života na cesti i druženje sa kamionom kao najboljim prijateljem, alatom za zaradu i u rijetkim slučajevima instrumentom za barenje komada.

Lone Star

Lone Star

Zahvaljujući tvrtki “Navistar International” ova zadnja funkcija dobiva novu dimenziju jer je grdosija za vuču osim vrhunskog radnog stroja i luksuznog mini apartmana sada postala i šminker kojem će u opisu radnog mjesta napokon biti i okretanje glava.
Masivan retro dizajn modela “LoneStar” te hrpa kromiranih detalja definitivno bacaju s nogu. Zahvaljujući novom dizajnu koji je tu prije svega radi bolje aerodinamičnosti vozači će se veseliti i za desetak posto smanjenoj potrošnji. Model “LoneStar” nazvan je “naprednim klasikom” jer utjelovljuje izgled također revolucionarnog kamiončića s početka dvadesetog stoljeća ali i svu modernu tehnologiju.

što se tiče kompletnog kamiona, razvoj je koštao samo 70 milijuna dolara zahvaljujući temeljima prethodnog modela, a konačan proizvod rezultat je istraživanja sa stotinama pravih “truckera” s kojima su se dogovorile tri stvari koje moraju biti ispunjene. To su:smanjena potrošnja goriva, povećana funkcionalnost, vrhunski komfor bilo u vožnji ili mirovanju i naravno dizajn sa stavom. Zanimljivo je kako prije masovne proizvodnje nije napravljen uobičajeni prototip koji bi bio testna mula, a upravo zbog spomenute suradnje sa vozačima koja je prethodila dizajnu kamiona.

Lone Star

Lone Star

Za nekih 115 tisuća dolara kamiondžija će dobiti osam-metarski kamion sa takozvanom “at-home” unutrašnjošću koja je najluksuznija i najtiša u klasi, i koja više podsjeća na apartman nego kamionsku kabinu.
Interijer je moguće izvesti u čak 23, a eksterijer u 19 kombinacija. što se tiče motora, za pogon su zadužene dvije dizelske grdosije. Prvi je Cummins ISX s petnaest litara obujma (najviše u klasi) i opcijama od 435 i 600 konja. Drugi motor je Caterpillarov CAT C15 sa 14.6 litara obujma i verzijama od 435 i 550 konjskih snaga. Kako ne bi morali često stajati na bengari tu su i veliki rezervoari u koje ovisno o verziji kamiona stane od 430 do čak 1140 litara podijeljenih u dva tanka.

Nema što, truck je izrađen u pravom američkom stilu. Respect!

TAGOVIkamion lone star navistar international

Komentiraj