Auto & Tech

Aside Banners

Zanimanje: Gamer

Zvuči kao zanimanje iz snova svakog onog tko je besane noći provodio drkajući po igrama, ali da li je moguće od igranja stvoriti karijeru? Klikni i doznaj!

Piše , Objavljeno

comics.gamesfirst.com

comics.gamesfirst.com

Zaljubljenici, ispravit ćemo se, fanatici koji bolesno dobro igraju “PES” znaju da igranje virtualnog nogometa nije samo gubljenje vremena već predstavlja i možebitni vid bogaćenja, kako na razini klađenja s prijateljima, tako i na turnirskom nivou koji će vam u konačnici donijeti jednu solidnu hrvatsku plaću. No, u našim krajevima «profesionalno igranje» još uvijek nije poprimilo šire razmjere, a igrači u najboljem slučaju steknu titulu lokalnog fenomena u uskom krugu “braće fanatika”. Bacimo pogled na ekipu koja je stekla svjetsku slavu igrajući igre, a protekom vremena svoj su hobi pretvorili u karijeru.

Fatal1ty

Fatal1ty

Fatal1ty

Mnogima koji nisu upućeni u ovaj svijet ime “Fatal1ty” vrlo vjerojatno ne znači mnogo, a čak i oni donekle upoznati sa svijetom računala mogli bi pomisliti kako je riječ o nerdovskom pokušaju da smisle kulerski nick kojim će na forumima «šmokljariti» i bahatiti se pljujući one s kraćim forumskim stažem.

No, iza dweebovskog pseudonima skriva se Jonathan Wendel, dvadeset i sedmogodišnji profesionalac u gejmerskom svijetu koji je u raznoraznim igrama dosegnuo status božanstva i od svoje vještine klikanja uspio stvoriti zavidnu karijeru zarađujući daleko više od oba roditelja zajedno. Tijekom godina Wendel je sudjelujući u raznoraznim natjecanjima zaradio preko 500.000 dolara.

Naravno, danas je zarada od gejmanja pala u drugi plan, jer Wendel je pokrenuo tvrtku Fata1ty http://www.fatal1ty.com koja prodaje opremu, hardver i dodatke za gejmere, a surađuje s vrhunskim proizvođačima hardveraja, pa se njegovo lice i gejmerski nick nalazi na grafičkim karticama, matičnim pločama…

Intervju s Jonathanom Wendelom

Vo0

Vo0

Vo0

Vrijedi spomenuti i to da je Wendel na glasu kao jedini igrač video igara koji svoj posao shvaća ozbiljno i drži se režima koji na dnevnoj bazi obuhvaća šestosatno igranje kojekakvih shootera.
Wendela u stopu prati Sander Kaasjager koji je pod pseudonimom “Vo0” vremenom nakupio četvrt milijuna dolara, najvećim dijelom igrajući “Painkillera”. Jedno vrijeme, zaigrani se Nizozemac povukao iz svijeta igre, da bi se prošle godine vratio igrajući «World of Warcraft».

Kada već govorimo o Kaasjageru vrijedi spomenuti i tim kojem je pripadao. Naime, riječ je o gejmerskoj ekipi “Fnatic” koja pod sobom ima cijeli tim igrača koji se podijeljeni po disciplinama (drugim riječima, različitim naslovima) natječu diljem svijeta šorajući ekipu u Warcraftu 3, Counter Strikeu, Quakeu, Call of Duty 4 , Unrealu i Pro Evolution Socceru.

Toxjq

Toxjq

Ne smijemo zaboraviti ni šveđanina Johana Quicka (“Toxjq”) koji je u dvije godine zaradio preko 140.000 slika mrtvih američkih predsjednika igrajući “Quake 4”, a od prošle je godine član Wendelova “Free Player Organizationa”.

Profesionalno igranje video igara nije revolucionarno niti novo (prisjetite se samo Billya Mitchella), a Koreja je trenutno jedina zemlja koja je igranje video igara podigla na razinu nacionalnog sporta (u tom pravcu idu Rusija i Kina), ali baš kao i u svemu ostalom, vrijeme će biti od presudnog značaja za podizanje ove “discipline” na jedan novi nivo. Naime, Wendel je od prošle godine uključen u jedan projekt koji će gamingu dati novu dimenziju. Igrači će biti regrutirani poput profesionalnih sportaša i za svoj angažman biti će masno plaćeni.

Ako bude sreće neki novi transferi iz snova uključivat će prištave nerdove koji će za “crven-bijeli-plavi” i ponos domovine drkati po joypadovima. Vrijeme će pokazati.

TAGOVIcall of duty Fatal1ty gamer gejmeri gejming igre Johan Quick Jonathan Wendel pes quake Sander Kaasjager Toxjq Vo0

Komentiraj