Auto & Tech

Auti budućnosti

Aside Banners

10 auto koncepata koji su nas impresionirali (više od hostesa)

Najveći svjetski proizvođači automobila skupili su se u Ženevi, a mi izdvajamo 10 najkul koncepata koji vjerojatno nikad neće na cestu - ali barem su totalno drugačiji.

Piše , Objavljeno

Cisitalia 202 E Sports Coupe

Nagrada “Kim Kardashian” za najbolje dupe ženevskog salona ide konceptnom automobilu kojeg je dizajniralo 11 studenata, pod nadzorom Pininfarininih i Maseratijevih dizajnera. Ovaj dvosjed je hommage istoimenom automobilu iz 1947. godine kojeg je Henry Ford II opisao najlijepšim talijanskim vozilom koje je ikad vidio.

Valmet Dawn

Ne, ovo zapravo nije automobil čija se plastična karoserija rastopila. Ovo je najnepraktičniji automobil iz Ženeve. Valmet kaže da ovo vozilo – gdje je definicija “vozila” poprilično labava – “kombinira njihova dostignuća na polju razvoja komponenti za električna vozila, njihovu ulogu kao kompanije za sklapanje vozila te vizionarske ideje.” Pri čemu njihova vizija budućnosti očito uključuje trkaće staze s perfektno ravnim podlogama i širokim zavojima. P.S. Ovo naprijed što izgleda kao električna grijaća ploča štednjaka je navodno bežični induktivni punjač. Zašto naprijed? Jer razlozi. Ne pitajte gluposti.

Lamborghini Aventador J

Još jedan auto za pokazivanje mišića. Bit će proizveden cijeli jedan primjerak ovog “najradikalnijeg i najekstremnijeg” Lamborghinija, roadster verzije produkcijskog Aventador kupea. Cijene ga malo preko 2 milijuna eura, a sam automobil nema ni krov ni prednji vjetrobran, pa će sretni vlasnik (primjerak je već prodan prije Ženeve) izgledati elegantno kao Jeremy Clarkson iz BBC-jevog Top Geara kada je testirao Ariel Atom.

Bentley EXP 9 F

Ovaj tenk namijenjen je vrlo, vrlo, vrlo uskoj skupini ljudi koji su barem jednom u životu pomislili “Želim Bentley, ali želim terenac – po mogućnosti da izgleda odvratno.” Za njih troje, britanski proizvođač ultra-luksuznih automobila predstavio je prvi SUV u svojoj 90-godišnjoj povijesti. Dizajn predstavljen u Ženevi, srećom, samo je koncept i navodno će zbog loših reakcija na njegov izgled biti temeljito redizajniran prije nego Bentley pošalje svoj prvi SUV u auto salone.

Range Rover Evoque Convertible Concept

A kad smo već kod protuprirodnog bluda… Land Rover je predstavio koncept kompaktnog crossover terenca Range Rover Evoque u formi – kabrioleta. I samo pokazuje koliko veze SUV-jevi imaju s njihovom izvornom namjenom, a koliko s kompenziranjem određenih fizičkih nedostataka njihovih vlasnika. Doduše, iz kompanije priznaju da trenutno nemaju planova za početak proizvodnje, već samo ispipavaju tržište.

Infiniti Emerg-E

Ove godine na Ženevi sve je moralo biti električno. Od malih gradskih kompakta do trkaćih automobila. Ovo je ujedno prvi supersportski automobil luksuzne divizije japanskog Nissana. Radi se o hibridnom automobilu koji proizvodi maksimalna 402 konja i ubrzava do 100 km/h za 4 sekunde i sitno. Na isključivo električni pogon doseg mu je 48 kilometara, plus 420-ak sa klasičnim motorom.

Toyota FT-Bh

Ova Toyota izgleda kao nešto iz sredine lančanog udesa na autocesti. Radi se o gradskom super-kompaktu na hibridni pogon. I super-laganom. Tek 786 kilograma teži automobilčić kojeg pogone litarski benzinac i električni motor, a troši tek 2,1 litru na 100 kilometara.

Bertone Nuccio

Talijanski Bertone danas dizajnira automobile (između ostalog) za velike komercijalne proizvođače pod Fiatovom kapom, a koncept kojeg su dovezli u Ženevu posveta je 1997. godine preminulom dizajneru i direktoru kompanije, Giuseppeu Bertoneu, zvanom Nuccio. Pretpostavljamo da je dizajn nastao nakon kasnonoćnjeg maratonskog gledanja Star Treka:TNG, inspiriran vizirom Geordija LaForgea. Auto nema stražnje staklo već 26-inčni LCD.

Magna MILA Coupic Concept

Magna je jedan od najvećih svjetskih proizvođača auto-dijelova, a u Ženevu su donijeli vlastiti koncept koji bi trebao prezentirati njihove sposobnosti kao dobavljača. MILA je koncept “tri u jednom” automobila – po potrebi može biti kabriolet, crossover ili pickup. “Sklopljen”, MILA je SUV sa pet sjedala, dok sklapanjem stražnjih sjedala postaje pickup kamionet, po želji i s otvorenim krovom.

Morgan Plus E

Britanski Morgan je stogodišnjak koji automobile dizajnira u skladu sa svojim godinama. I izgledaju zakon. Ovaj koncept je još jedan u nizu električnih vozila, pri čemu su ovog puta moderne tehnologije ubačene u retro dizajniran auto, umjesto futuristički napadan koncept.

TAGOVIautomobili Be Bentley EXP 9 F Bertone Bertone Nuccio Cisitalia 202 E Sports Coupe Evoque Convertible Infiniti Infiniti Emerg-E Lamborghini Aventador J Magna MILA Morgan Morgan Plus E Range Rover toyota Toyota FT-Bh Valmet Dawn

Komentiraj