Auto & Tech

Pravi ekološki pakao

Aside Banners

Znate li gdje završavaju naši stari mobiteli, kompjuteri i televizori? U Sodomi i Gomori… doslovno!

Piše , Objavljeno

Zbrinjavanje otpada, održivi razvoj, reciklaža i slični ekološki pojmovi na papiru zvuče uistinu lijepo, ali prava je istina da živimo u uistinu prljavom svijetu. Najbolji dokaz: elektronički otpad!

sodomaDa vaš iPhone, nova grafička kartica ili Sony LED televizor dijagonale 127 centimetara imaju dušu (a neki tvrde da imaju, što je tema za neku drugu raspravu), vjerojatno bi sanjali o tome da jednoga dana, kada postanu zastarjeli i njihov životni vijek dođe kraju, završe u nekakvom prekrasnom, modernom postrojenju za reciklažu, gdje će ih brižne ruke ekološki osviještenih stručnjaka rastaviti na sastavne dijelove i procesuirati ih kao mogući materijal za neke druge, buduće komade tehnologije. Vjerujemo da bi to za njih bilo najbliže onom što mi ljudi nazivamo rajem, ali gorka je istina da bi većina ipak završila s druge strane ograde, krčkajući se u vječnim vatrama pakla

Jednom kada odbacite taj komad stare tehnologije, postoji 50% šanse da će on završiti na nekom lokalnom odlagalištu otpada gdje će biti razvrstan i poslan u najbližu morsku luku, ukrcan na brod i poslan za neku od zemalja Trećeg svijeta u kojima su riječi poput “ekologija” i “zakon” manje-više nepoznanica. Takvo je mjesto i Agbogbloshie u Gani, koje slovi za najveće odlagalište elektroničkog otpada na svijetu. Možete si pokušati zamisliti kako izgleda mjesto koje ima nadimak “Sodoma i Gomora“, a od velike bi vam pomoći mogao biti kratki dokumentarac Alexa Gorosha, koji se odlučio svojim očima uvjeriti gdje bi njegovo e-smeće moglo završiti.

The Electronic Afterlife – video prilog:

Teško da je mogao zamisliti što će ga dočekati u Agbogbloshieu, mjestu koje je toliko zagađeno i opasno da je životni vijek sveden na bijednih 25 godina. 25 godina!!! Duže se živjelo u Srednjem vijeku za vrijeme najžešće epidemije kuge, ali oni tada nisu imali trovanje kadmijem, olovom i furanima te nisu morali od najranije mladosti paliti plastiku kako bi se domogli nekoliko grama vrijednog metala i bakrenih žica koje se kriju unutra. Nakon cijelog radnog dana u tim otrovnim oblacima zarada je bijednih par dolara, a o ekologiji, reciklaži i minimalnim zdravstvenim uvjetima nema nikakvog govora.

sodoma 2Da ne bi sve ostalo na jednoj kratkoj video reportaži, Gorosh se povezao s organizacijom Gizmogul, koja elektronički otpad pokušava zbrinuti na daleko ekonomičniji i “zeleniji” način, prije svega popravkom onoga što se da popraviti te slanjem u daljnju uporabu. To što će vaš iPhone 5 postati “zastarjelo smeće” jednom kada izađe iPhone 6, ne znači da nema ekipe u Brazilu, Indiji ili Hrvatskoj (khghgzg – *pročišćava grlo*) koja ga ne bi voljela imati, što je u svakom slučaju bolje nego da završi na nekom odlagalištu poput Agbogbloshieja. Tako nešto se sigurno neće svidjeti velikim tehnološkim divovima, ali tko ih j*be, oni sigurno neće ostati kruha gladni…

TAGOVIelektronika IT Mobiteli računala reciklaža smeće smetlište tehnologija televizori

Komentiraj