Fit & Zdravlje

Ne zvuči loše

Aside Banners

Tvog prijatelja iz srednje će ova vijest sigurno razveseliti – “Breakdance” je dio Olimpijskih igara

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Guillaume Zaraca/Unsplash

U ponedjeljak 7. studenog 2020. godine se ostvari san mnogih “urbanih”, volim-sve-što-mladi-vole, e-kad-sam-ja-bio-tvojih-godina očeva s lošim plesnim pokretima, trenutnih salsa plesača, ali i mnogih promotora urbanih supkulturnih aktivnosti kojima je izvor na “ulici” (ne volimo koristiti riječ urbano zbog pravog konteksta i konotacije u jeziku u kojemu je taj pojam u posljednjih 40-tak godina stekao trenutno popularno značenje, ali nažalost Hrvatska je još daleko od razumijevanja toga).

Ukratko – Break je na Olimpijskim igrama!

Ako se sada pitate kakve veze muški salsa plesači imaju s tim? Odgovor je vrlo jednostavan, dobar dio navedenog profila plesača su “propali” breakeri koji su otišli za svojom motivacijom koja ih je gurala u Breakdanceu – djevojke, a njih je više na salsa partyjima. Danas na mainstream Hip Hop glazbu koju imate prilike čuti se ne pleše Break.

No, vratimo se na bitno.

2024. godine će se u Parizu odviti Olimpijske igre i tada ćemo po prvi put u povijesti gledati kako se plesači odmjeravaju u onome u čemu su najbolji – paljenju plesnog podija.

U Hip Hop i Break zajednici se već godinama raspravlja o tome kako se sve ovo trebalo dogoditi odavno, a druga strana te zajednice je protiv toga jer smatraju da su time ples učinili sportom i ubili kreativnost jer će se zbog zadanog evaluacijskog sustava plesači usmjeriti u postizanju što viših ocjena u datim kategorijama.

Hoće li to uistinu biti tako ili ne – to ne znamo. Treba vidjeti i isprobati. Ako ostanemo živi do tada. Bitna informacija je da važne uloge imaju “stare glave” koje su samom plesu i kulturi dali jako puno svojih godina. Nadamo se samo da neće sada naglo htjeti dobiti što je više moguće nazad za sve to uloženo vrijeme u obliku novca, nego da će uspostaviti nešto što će trajati zauvijek.

Na ljetnim Olimpijskim igrama mladih 2018. su već isprobali Breakdance kategoriju i prošlo je odlično.

Ako vas zanima kako je to izgledalo na Olimpijskim igrama mladih – ne tražite dalje.

Ako želite insider informacije, iz sljedećih zemalja bi mogao doći “atletičar” koji će se okruniti zlatnom medaljom 2024. – Amerika, Francuska, Velika Britanija, Rusija, Japan i Koreja.

TAGOVIbreakdance olimpijske igre