Fit & Zdravlje

nema zime

Aside Banners

Bicikliranje zimi ne mora predstavljati dramu — evo i kako

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Evo, dočekao nas je i snijeg krajem veljače, ponovne zimske temperature nakon 17/18 stupnjeva prošlog tjedna. Na ulicama i dalje možete vidjeti neke bicikliste i pomisliti kako nisu normalni, ali Skandinavci pedaliraju tijekom cijele godine i njihovi bicikli ne idu na godišnji odmor čim niže temperature pokucaju na vrata. Ne kažemo da smo Skandinavci (jer ni naše plaće to ne reflektiraju), ali moguće je biciklirati cijele godine, poštediti se ustajalog zraka u tramvajima i prometnih gužvi. Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći.

Bicikl izaberi – žrtvu bogovima zime

Možeš koristiti svoj skupi i predivni bicikl i za zimsku vožnju, ali vlaga, sol i prljavština ti ga mogu uništiti. Ozbiljni biciklisti imaju i jedan bicikl za zimske uvjete, bicikl kojeg uopće ne žale gaziti i pregaziti kroz hladne, ponekad i snježne periode godine. Bicikli s jednom brzinom su dobar izbor za zimsko smeće od bicikla jer imaju manje dijelova pa ih je lakše održavati.

Pripazi na podlogu

Zakočio sam jednom na biciklističkoj stazi na Slavonskoj aveniji, na onom crvenom dijelu. Itekako sam proklizao, jedino me stup od semafora zadržao da ne završim na cesti. Neki premazi za biciklističke staze su ispoliraniji od uobičajenog betona pa pripazi gdje ćeš s kotačima. Ako sumnjaš kuda, sivi i izraubani beton je uvijek sigurniji.

Šake, stopala, glava

Moraš zaštititi šake, stopala i glavu jer kroz te točke na tijelu se najviše gubi toplina ako nisu dobro zaštićene. Dobre čarape, dobra rukavice, dobra kapa će te spasiti. Pobrini se da vjetar ne probija kroz njih i sve će biti dobro.

Slojevito s torzom

Slojevi su sve. Smiješno nam je kako i u 2023. godini ljudi ne shvaćaju ovo ozbiljno pa kupuju prenapuhane i debele zimske jakne ispod kojih ne nose gotovo ništa. Donji sloj neka bude majica od nekog sintetičkog materijala koji dobro surađuje sa znojem – Nikeov DRI-FIT nam prvi pada na pamet, ali pronaći ćeš ovakve majice od gotovo svakog branda. Srednji sloj neka ti bude od flisa ili nekog drugog materijala koji dobro zadržava toplinu, a vanjski sloj bi te trebao sačuvati od vjetra. Ništa pamuk, samo sintetika.

I zapamti – ako ti je toplo prije nego uopće sjedneš na bicikl, pregrijat ćeš se i uznojiti dok pedaliraš.

Tajice su ti prijatelj

A dolje? Duge gaće su super, ali tajice su idealne kao sloj ispod hlača koji će ti pomoći kada temperature padnu oko nule. Ako ih je mogao nositi Van Damme dok je trenirao balet, možeš i ti zimi.

Presvlačenje

Ako ideš na posao biciklom, dobra odluka je ponijeti rezervnu, više kežualnu odjeću od ovih silnih sintetičkih materijala. Da ne spominjemo donje rublje i donju majicu, znoj im pomogne da “zvuče” neprivlačno. Nemoj da ti bude čudno, presvuci se u WC-u. Ti si bad-ass koji je došao na posao ili faks biciklom dok su ostali udisali isparavanja bakica u javnom prijevozu. Ili iskeširali brdo novca kako bi slušali probleme taksista u gužvi.

 

TAGOVIbicikl bicikliranje promet zima