Fit & Zdravlje

kad ćemo prestati vjerovati?

Aside Banners

DOSTA SA ZABLUDAMA Zaobiđite ova četiri mita o fitnessu u širokom luku u 2022. godini

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash

Stigla je i ta 2022., kao instant će nam biti bolje, a s njom su stigle i neke novogodišnje odluke. Ne sumnjam kako je mnogima jedna od odluka krenuti u teretanu. Kako je fitness industrija, možda više nego bilo koja druga, puna mitova, mi smo pronašli četiri koja definitivno trebaš izbjeći u 2022. godini.

1. Moraš trenirati jako

Ovo ćete čuti prvi dana kada krenete u teretanu. Moraš trenirati jako, ako misliš postići rezultate. Ovaj mit je jedan od najštetniji jer kod početnika može izazvati pretreniranost koja će neminovno dovesti do ozljede. Naravno da je potrebno biti bolji na svakom idućem treningu, ali isto tako ne smije se zanemarivati odmor i oporavak.

2. Trening sa velikim težinama učinit će te prenabildanim

Ovaj mit posebno se odnosi na cure. Da, povećanjem težina tijekom određenog perioda dovesti će to hipertrofije i rast mišića, no zbog toga sigurno nećeš izgledati „prenabildano“. Za to su potrebne godine rada, truda i odricanja, to ne dolazi tako jednostavno. Nitko ne završi izgledajući kao bodybuilder slučajno.

3. Najbolje vrijeme za trening je ____

To ne postoji! Trening u 6 ujutro neizvediv je ako radiš noćnu smjenu. Ista je stvar i sa kasnovečernjim treningom, ako se budiš rano ujutro. Najbolje vrijeme za trening je ono koje se uklapa u tvoj dnevni raspored. Trening je najbolje organizirati po osjećaju. Slušaj svoje tijelo i ono će ti reći kada mu odgovara trening.

4. Ako ne treniraš više od jednog sata, tratiš svoje vrijeme

Funkcionalan trening može se odraditi u 20 minuta, kada kreneš trenirati shvatit ćeš to. Nabasat ćeš na mnoštvo ljudi koji sjede na klupi tipkajući na mobitel. Naravno da će njihov trening trajati duže. Za tebe je bitno da znaš zašto si tamo, odradiš svoje i nastaviš dalje. Kvaliteta je uvijek bila bitnija od kvantitete.

TAGOVIfitness mitovi teretana trening zdravlje