Fit & Zdravlje

INTERVJU!

Aside Banners

Nema labavo! Mario Valentić razbio fitness mitove: “Da bi izgradili svoje tijelo potrebna je…”

Piše , Objavljeno

Izvor: Facebook screenshot

Fitness trener, glumac, zabavljač, Mario Valentić persona je koja nas uveseljava već dugi niz godina. Pamtimo ga kao Bornu Novaka iz Zabranjene ljubavi“, a nedavno smo ga imali prilike gledati i kao vrhunskog zabavljača i transformera u showu „Tvoje lice zvuči poznato“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario Valentić (@mario.valentic)

Mario je prije svega promicatelj zdravog života, a njegove sportske avanture koje često podijeli na svom Instagramu jednostavno oduševljavaju. S uvijek prijateljski nastrojenim Marijom pričali smo o fitnessu, glumačkim angažmanima, zdravom životu – sve što vas je ikada zanimalo, tu je!

1. Mario, ti si fitness legenda, obiteljski čovjek, glumac, sviraš bubnjeve, pjevaš, plešeš, planinariš, imaš svoj brend „HealthyFit by Mario Valentić“, kuhaš, svakodnevno pomažeš i motiviraš ljude u njihovim fitness izazovima, darovao si krv nebrojeno puta, možemo tako u nedogled… Postoji li nešto što još nisi radio? Koliko sati uopće spavaš i kako stigneš sve to?

„Legenda“ nekako mi se ne sviđa taj izraz. Možda jednog dana možemo govoriti o meni kao legendi fitnessa i promicanja zdravog života, ali ne još, mislim da imam još puno toga za dati i reći.

Sve je stvar organizacije, sve se stigne, sve se može. Distribuiram ja to kroz godinu, nekada je malo više zastupljeno nešto od drugoga. Trenutno me najviše ispunjava, zabavlja i zahvalan sam na tome što imam priliku raditi, a to je glumački angažman. Definitivno su gluma i rad s ljudima dva polja na kojima želim raditi ostatak svog života. Dakle, glumački, televizijski i zabavljački angažmani i rad s ljudima kroz zdravstvene usmjerene tjelesne aktivnosti i kao trener te savjetnik. Plus sve ostalo što je u korelaciji s tim.

Nisam nikada konobario, ni kao student, niti sam imao želju i priliku niti imam sada, ali smatram da je to časni posao, ali eto nisam imao priliku za takvo nešto.

Nastojim spavati 7 sati dnevno, nije da baš uvijek uspijem u tome i mogu reći da sam ja kriv za to. Naravno, krenem bespotrebno gledati mobitel, ali se trudim da do 23h idem spavati, ne uspijem uvijek, ali se trudim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario Valentić (@mario.valentic)

2. Reci nam nešto više o svom brendu „HealthyFit by Mario Valentić“. Odakle ideja i poriv za ovim poslovnim pothvatom? Tko se sve može prijaviti i gdje? Opiši nam malo koncept i cilj cijelog programa.

„HealthyFit by Mario Valentić“ je prvo bio jedan fitness butik koji sam imao u jednom zagrebačkom hotelu i tada je nastao taj naziv. To se poslije proširilo na sva polja djelovanja rada s ljudima. Svidio mi se taj cijeli koncept i pristup životu i zdravlju – od individualnog rada do grupnog programa, fitness, workout, HealthFit vikenda i jednodnevnih izleta. Baš smo ovaj vikend imali HealthFit kanu turu rijekom Kupom.

Koncept je nastao kao rezultat mog djelovanja, učenja, spoznavanja, bavljenja sportom gdje sam došao do nekog modela kako ja želim trenirati sebe i druge, i ne samo trenirati već i učiti, pristupati wellnessu, cjelokupnom fitnessu kroz tjelovježbu, kroz pravilnu prehranu i mindfullnes. I naravno, to sve mora biti začinjeno sa zabavom tako da kultiviramo sve vidove vitalnosti – od tjelesne, emocionalne, mentalne, seksualne, socijalne…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario Valentić (@mario.valentic)

3. Mario, vrućine su postale nesnosne. Kako se ti nosiš s ovim paklenim vremenom? Imaš li mudar savjet za one koji su „zatočeni“ u gradu i većinu vremena provode u stanovima/kućama?

Treba se čuvati u izlasku van u najkritičnijim satima, piti puno tekućine, držati se hlada, nositi sunčane naočale, zaštitnu kapu, koristiti SPF, jesti lubenice, dinje… Otići na bazen, otplivati…

4. Moramo se dotaknuti i aktualne teme. Svjetska situacija vezana za pandemiju korona virusa promijenila je puno toga kod čovjeka, što fizički što mentalno. Kako održati zdrav duh u takvim uvjetima? Daj nam neki savjet zlata vrijedan!

Zdrav duh u ovim neobičnim uvjetima se treba održati kao i u svim ostalim uvjetima, a to je da se čovjek treba baviti njegovanjem svog psihičkog zdravlja i svog fizičkog. Kako? Druženje s pozitivnim ljudima, eliminacija čitanja bilo kakvih vijesti, pravilnom prehranom, tjelovježbom, boravkom u prirodi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario Valentić (@mario.valentic)

5. Pitanje koje vjerojatno muči mnoge „fitness entuzijaste“ (koji su se odvažili zakoračiti u teretanu i skuhati poneki zdravi obrok), koje suplemente uzimati, a koje izbjegavati? Zapravo, koji su suplementi prijeko potrebni za održavanje ravnoteže organizma tijekom tjelesne transformacije?

Ako čovjek ima dobar san, ako se pravilno hrani, ako u prehrani ima zastupljene sve makro i mikro nutriente i umjereno vježba, načelno nema potrebe za prevelikom konzumacijom suplemenata. Međutim, hrana nije čista i bogata nutrijentima kao nekada pa ispada da je konzumacija suplemenata postala nužnost, a ne samo hir.

Kroz period bi trebalo uzimati vitamin C, a ako osoba vježba i proteine. Neki temelji suplementaciji bi bili BCAA aminokiseline, whey protein, lglutamin, tko želi malo potaknuti veću potrošnju masti L-Karnitin, cink, selen. Pogotovo u jesensko-zimskim mjesecima kada nastupe veće viroze, kada je manje sunca, vitamin D.

6. Mario, kakvo je tvoje mišljenje o svijetu bodybuildinga? Znači li nužno da su bodybuilderi beskrajno fit?

To je sport kao i svaki drugi. Da bi izgradili svoje tijelo potrebna je neizmjerna disciplina, znanje, trud i volja. Poštujem to što rade, ali to nije moja vizija cjelokupnog fitnessa. Oni imaju veliku mišićnu masu, odnosno imaju veliku jakost mišića i voluminoznost. Po meni to nije, a to i oni znaju, cjeloviti fit, zato što ne rade puno na svom kardiovaskularnom momentu i mobilnosti.

7. Pitanje svih pitanja! Mario, zašto fivefinger tenisice?

Zato što su mi po ljeti najudobnija obuća koja mi zaista omogućava najbliži osjećaj onome kada sam bos. Jednostavno obožavam i volim biti u njima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario Valentić (@mario.valentic)

8. Mario, idemo razbiti nekoliko mitova o fitnessu!

Samo kardio vježbe će vam pomoći da se riješite viška masti! DA/NE.
Ne, odnosno da. Može pomoći, ali ne SAMO.

Ako ne trenirate tjedan dana, izgubit ćete kondiciju! DA/NE
Ne. Dugoročno ne, sigurno će doći do pada u nekim performansama, ali ne možemo gledati u dugoročnom padu kondicije jer tijelo pamti.

Čučnjevi su loši za koljena! DA/NE
I da i ne. Ako se pravilno rade (bilo koja vježba) ništa nije opasno za bilo koji dio tijela.

Vježbanje na vrućini troši više kalorija od onoga u hladu. DA/NE
Da.

Mišići se pretvaraju u salo ako prestanete s treningom. DA/NE
Ne.

9. Bacimo se malo na tvoje zabavne i glumačke sposobnosti! Bio si zvijezda showa „Tvoje lice zvuči poznato“, oduševio si sve svojim vrhunskim transformacijama! Kako je na tebe utjecalo sudjelovanje u tom showu? Jesi li otkrio nešto novo o sebi?

Iskustvo TLZP-a je meni predivno iskustvo i uživao sam raditi taj projekt. Dobio sam priliku da malo više pjevam, naučio sam da se pjevanje uz discipliniran rad i vježbanje može poboljšati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario Valentić (@mario.valentic)

10. Tvoj Instagram vrvi avanturističkim fotografijama. Od planinarenja, kajakarenja preko penjanja i biciklizma. Možeš li nam izdvojiti jednu ili dvije ekspedicije/avanture na koje si izrazito ponosan i zašto?

Zaista je bilo puno predivnih izleta. Istaknuo bih posljednju biciklističku turu od Zagreba do Siska – gastrobiciklistička tura, ali i ovu kanu turu koja je bila ovaj vikend. Tu su još i predivni izleti sa starijim sinom na Triglav, sa mlađim sinom i ženom s biciklima po Triglavu odnosno oko triglavskog nacionalnog parka, dunavska biciklistička tura… Ma zaista su sve avanture posebne na svoj način.

11. I za kraj, da možeš održati govor pred cijelim čovječanstvom. Što bi poručio svijetu?

Čuvajmo planetu zemlju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mario Valentić (@mario.valentic)

 

TAGOVIfitness fitness trener glumac intervju Mario Valentić zdrav život