Fit & Zdravlje

živnuli za 60 sekundi

Aside Banners

Jedna minuta za top formu — znanost tvrdi da uopće ne moraš vježbati puno

Piše , Objavljeno

Izvor: Dmytrenko Vlad / Shutterstock

Ima jedna scena u „Svi su ludi za Mary”. Ben Stiller pokupi autostopera koji ima savršenu ideju. Dosta mu je tuđeg uspjeha sa serijalom ma VHSU „Trbušnjaci za 8 minuta”. On je spreman na revoluciju — napraviti isto, ali za sedam minuta. Ben Stiller ga pita što će ako netko napravi istu stvar, ali za šest minuta. Stoper se naljutio.

„Ne možeš ni puls podići, čak ni mišu na kotaču.”

E pa čini se da je lik bio u krivu. Možeš postići puno i za kraće vremena. Istraživanje napravljeno na 25 tisuća ljudi je otkrilo kako jedna minuta tjelovježbe visokog intenziteta može produžiti život. Naravno, nekoliko puta dnevno bi se trebala ponoviti ta jedna intenzivna minuta. Ovo je odlična vijest za sve ljenivce poput nas!

Kratki i intenzivni naleti fizičke aktivnosti ponovljeni tri do četiri puta dnevno smanjuju smrtnost od svih uzroka za 40 posto te za 49 posto od kardiovaskularnih bolesti.

U drugom istraživanju je otkriveno da hodanje te ove kratke vježbe mogu poništiti negativne metaboličke cjelodnevnog sjedenja na poslu.

Što to sve znači? Potrčite za tramvajem, naravno — kada je sigurno. A ono što možemo iskreno savjetovati je da pokušate pronaći nešto što vas veseli, makar to bila i najobičnija igra s vašim psom ili nogometna utakmica s klincima iz kvarta, tada nećete ni gledati na sat koliko ste uopće aktivni.

TAGOVIistraživanje sport teretana trening zdrava prehrana zdravlje