Fit & Zdravlje

znanje je moć

Aside Banners

Najbolje fitness knjige: Sve što trebaš pročitati kako bi dosegnuo svoj fizički potencijal

Piše , Objavljeno

Želiš smršaviti? Želiš taj statusni simbol znan kao “six-pack”? Želiš bez srama skinuti majicu na plaži? Koji god razlog bio, sasvim je okej da želiš poraditi na sebi, a ova literatura će ti u tome pomoći. Znamo da te plaši pojam “literatura” jer zvuči jako ozbiljno, ali više ćeš naučiti u jednoj knjizi nego u tisućama sejvanih IG postova.

Živimo u vremenima buke. Toliko informacija i dezinformacija kola na sve strane da je teško razlučiti smisleno od besmislenog – pogotovo ako informacije upijaš preko društvenih mreža. Ne, Youtube i Instagram nisu najbolji izvori za tvoje znanje, pogotovo za učenje o kompleksnom ljudskom organizmu. Proces izdavanja knjige je puno kompleksniji od tipkanja posta za društvene mreže i njima znatno više vjerujemo. Ovo su knjige koje će ti omogućiti napredak u svakom smislu.

Bigger Leaner Stronger: The Simple Science of Building the Ultimate Male Body

Autor: Michael Matthews

Ova knjiga počinje sa super-dosadnim poglavljima o važnim pojmovima u fitness industriji. Iako su dosadni jer želiš odmah neko meso od kojeg ćeš nakon prvog ulomka izgubiti 16 kilograma tjelesne masti i dobiti bar 10 kilograma mišića, ova dosadna poglavlja su nužna. Zašto? Koliko nas se zamara kalorijama, a ne zna ni objasniti što su kalorije? Koliko nas priča o glutenu, a ne zna što je gluten? Matthews je uzeo jedan jasan pristup kako bi objasnio sve što ti treba da savladaš jezik fitness industrije te da ne nasjedaš više na jeftine trikove koji ti prodaju suplemente pod bubrege. Dolazak u formu nije kompliciran, a ova knjiga će ti sigurno pomoći u razumijevanju te jednostavnosti. Amazonov bestseller, više od 200 tisuća prodanih primjeraka, a Matthews je napisao i “žensku verziju” koja se zove Thinner Leaner Stronger. To je jako puno prodanih knjiga, bez previše bullshita.

Endure: Mind, Body, and the Curiously Elastic Limits of Human Performance

Autor: Alex Hutchinson

Hutchinson je dobar lik, bio je dugogodišnji nagrađivani kolumnist Runner’s Worlda, piše za New Yorker, učio je na Cambridgeu i savršeno poznaje ljudsko tijelo. E da, i elitni je trkač na velike udaljenosti. On ne vjeruje često citiranim činjenicama da je veličina našeg srca, kapacitet pluća ili snaga mišića odlučni faktor u našim sportskim uspjesima ili avanturističkim pothvatima. Njegova teza je da mozak diktira koliko možemo podnijeti. Ova knjiga bi ti možda mogla pomoći da shvatiš svoje barijere, ali i kako ih probiti.

Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones

Autor: James Clear

Postoji puno knjiga o stjecanju dobrih navika i izbacivanju loših. U redakciji smo ih pročitali brdo jer smo slabi na takav oblike self-helpa. Plus – lakše je čitati knjige o dobrim navikama nego steći dobre navike. Ako bismo od svih knjiga o navikama morali izdvojiti jednu, onda bi to svakako bila ova. Atomske navike je savršeno strukturirana knjiga koju čak ni ne moraš pročitati cijelu. Čak ti je dovoljno pročitati kraj svakog poglavlja jer se tamo nalazi super precizan sažetak autora, ali baš kao i svaka dobra navika – okej je i oko ovoga se potruditi. James Clear je nagrađivani autor, blogerska zvijezda, čest sugovornik u različitim podcastima – od lifestylea do fitness industrije, a sve to zahvaljujući ovoj knjizi.

The Sports Gene: Inside the Science of Extraordinary Athletic Performance

Autor: David Epstein

Danas se možda čini da je svaka knjiga ikad bestseller New York Timesa, ali to ne umanjuje njihov značaj. Poglavito kad je u pitanju ovakva knjiga koja na GoodReadsu drži ocjenu 4.19 od 5 s više od 11 tisuća recenzija. Epstein se u srednjoj školi pitao zašto su jamajkanski Amerikanci bolji atletičari, a na faksu je trčao protiv Kenijaca. Jesu li Usain Bolt i Michael Phelps genetički frikovi ili su samo obični ljudi koji su nadišli svoje biološke granice kroz snagu volje i opsesivni trening? Ova knjiga postavlja važna pitanja, uključujući i osjetljive rasprave o rasi i spolu. Možda nećeš dobiti konačan odgovor na sva njezina pitanja, ali ćeš sigurno izvući svoje zaključke koji će ti pomoći u treningu. Epstein piše za Sports Illustrated, ali nemoj očekivati neki magazinski, senzacionalistički pristup. Znanost prije svega.

The Mindful Athlete: Secrets to Pure Performance

Autor: George Mumford

George Mumford je nekoć bio košarkaš, a može se pohvaliti i da je na sveučilištu bio cimer velikom Juliusu Ervingu kojeg šira javnost poznaje po nadimku Dr.J. Mumford je radio s brojnim NBA zvijezdama kako bi im pomogao poboljšati izvedbu na terenu, a taj proces je uključivao meditaciju i danas sveprisutan pojam “mindfulness”. Slavni trener Phil Jackson je prepoznao potencijal Mumfordove prakse i pozvao ga je da bude dio šampionske generacije Chicago Bullsa. Ova knjiga je zabavna i lako se čita, a mogla bi ti pomoći shvatiti i drugu stranu treninga – onu mentalnu. I tu isto trebaš uložiti vrijeme, neće se mentalna strana treninga riješiti sama od sebe.

Living with a SEAL: 31 Days Training with the Toughest Man on the Planet

Autor: Jesse Itzler

Ovaj ispod ulomak sam maznuo iz jednog drugog članka koji sam pisao ranije o knjigama, a vrijedi i danas.

“Jesse Itzler je multimilijunaš (između ostalog i jedan od vlasnika Atlanta Hawksa) koji je proveo mjesec dana života sa SEAL-om, najopakijim marincem koji postoji na licu ove zemlje. Kada je knjiga izašla, nije se baš hvalio s tim da je u pitanju Dave Goggins, luđak koji trči 48 sati na polomljenim stopalima, ali sada već znamo o kome se radi. Jesse je skužio da je Marinac lud i da bi ga mogao protresti iz svakodnevne idile, ali i fizičke stagnacije. Marinac se samo uselio kod Jesseja u dom u otmjenoj njujorškoj zgradi. Budio ga je u 4 ujutro da idu trčati po hladnom Central Parku. Tjerao ga je da krvari u teretani. Razbijali su zajedno led – da mogu skočiti u smrznuto jezero. Teške stvari. Jednako tako i presmiješne.”

Svaka preporuka, nema puno znanosti kao u nekim drugim knjigama s liste, ali nekad je i tuđe iskustvo vrijedan učitelj.

Not a Diet Book: The Must-Have Fitness Book From the World’s Favourite Personal Trainer

Autor: James Smith

Da. Influencer je. Koji puno psuje. Ali istovremeno je i priznati osobni trener koji je svojim metodama (koje uopće nisu njegove već plod istraživanja i zdravog razuma) dosegnuo stotine tisuća ljudi. Zašto nosimo crno i zašto se skidamo u mraku? Zašto se bojiš zakoračiti u teretanu i zašto se zbog tvoje omiljene hrane javlja osjećaj krivnje? Knjiga je pitka, iskrena i možda baš ono što trebaš da dotjeraš svoj odnos s hranom. James Smith kaže da je jednostavnije nego što svi žele da vjeruješ, pročitaj. Smith ima i novu knjigu vani “Not a Life Coach” koju smo također pročitali, ali se u revolveraškom selfhelpu izgubi fokus, što sa Not A Diet Book nije slučaj.

TAGOVIčitanje fitness Knjige preporuke što čitati teretana