Fit & Zdravlje

diži kao nikad dosad

Aside Banners

Nemoj dizati utege u tenisicama za trčanje, a evo i zašto

Piše , Objavljeno

Kad tek počneš s teretanom i utezima, ne razmišljaš uopće o odjeći i obući, razmišljaš samo o vježbama zbog kojih ćeš biti napucan. Muškarci će biti zavidni, a žene će biti zainteresirane. Bar je to ideja. Dižeš, piješ šejk, dižeš, piješ šejk.

Kad malo odmakneš, iskorištiš početničku sreću i nabiješ nešto mišića, počneš razmišljati o optimizaciji procesa. Više ni ne razmišljaš o drugim ljudima što će reći, želiš biti za sebe bolji. I tu dođeš do pitanja obuće.

Što obući?

Osobno sam počeo u teretani s finim mekanim tenisicama za trčanje. Nike Epic React. Fit ljudi ih nose, vidio sam druge ljude u teretani da nose te tenisice s React tehnologijom. Ljude koji su više fit od mene. Pomisliš si “pa to mora biti dobro”. I da se razumijemo, Epic Reactice su savršena tenisica. Ali za trčanje i život. Ne za teretanu. Osim ako se samo nakačiš na treadmill i trčiš.

Zašto NE tenisice za trčanje?

Nakon dužeg razmišljanja, guglanja i istraživanja tematike (jer taj sam lik) sam skužio da tenisice za trčanje nisu uopće dobre za rad s utezima. Peta je uglavnom povišena od prednjeg dijela stopala. Često su uskog profila pa ne možeš ni raširiti prste kako bi trebalo. Suvremene tehnologije za ublažavanje šoka od trčanja (konstantnog udaranja stopalom o podlogu) također nisu od pomoći jer nisi stabilan.

Baš kao što postoje tenisice za trčanje, tenis, košarku, postoje specijalizirane tenisice i za dizanje utega. Pogotovo za čučnjeve, deadlift i slično. Moguće je pronaći višenamjenske tenisice u kojima možeš i otrčati nešto na traci za trčanje i dizati utege (Nike Metcon, Reebok Nano, itd.).

Samo znaj da postoje i konkretne tenisice za teretanu s ravnom bazom ili one s podignutim petama, ali čvrstim potplatom. Iskusni lifteri dižu u Vansicama i “starkama”. Gumene su, ravne su i daju ti sve što trebaš za dizanje, a nisu ni skupe.

Ako ne možeš odlučiti koje tenisice – ima još jedna opcija!

Ako je to u tvojoj teretani prihvatljivo – možeš biti bos na tvrdoj podlozi, to je isto dobra opcija. Naravno, nemoj hodati okolo bos po teretani, budi u tenisicama, ali kad dođe do ozbiljnijih liftova, izuj se. Neki liječnici čak to i preporučavaju. Ojačat ćeš mišiće u stopalu, a bit ćeš u direktnom doticaju s podlogom. Nemoj podcjenjivati osjet dodira koji itekako šalje informacije tvom mozgu. Samo moraš pripaziti da ti nešto ne padne na nogu. Nije kao da će te tenisice zaštititi od utega od 10 kilograma ako padne, ali moramo upozoriti. Ako ti se ne sviđa biti bos, imaš i one “barefoot” tenisice koje izgledaju čudno, ali služe svrsi.

Želiš svom tijelu dati sve što mu je potrebno da napreduje, a kvalitetna obuća prikladna za aktivnost je nešto na što treba obratiti pozornost.

TAGOVIprehrana tenisice teretana trening