Prehrana

JESTE LI ZNALI?

Aside Banners

Je li majčino mlijeko top hrana za bodybuildere? Evo što kaže struka!

Piše , Objavljeno

Izvor:

Majčino mlijeko je “must” hrana za dojenčad, ali i za bodybuildere! Da, dobro ste pročitali. Umjesto da piju različite dodatke prehrani ili proteinske shakeove, bodybuilderi se okreću majčinom mlijeku kako bi dobili na mišićnoj masi te došli u formu.

Netflixova dokumentarna serija, (Un)Well, proširuje ideju o samoj uporabi majčinog mlijeka: “Majčino mlijeko mi je u prošlosti dobro došlo. Zašto ne bi i sada?”, kaže James Ritenour, bodybuilder amater u dokumentarcu.

Korištenje majčina mlijeka u bodybuilding svijetu je postao pravi hit, pokušavaju ga upotrijebiti za povećanje mišića, tvrdeći da ta tvar (u majčinu mlijeku) ima posebna svojstva koja to mlijeko čini superiornim u odnosu na bilo koju drugu hranu.

“Mislim da je bitna stvar koja stoji iza pijenja majčinog mlijeka za rast mišića je ta da je nevjerojatno kalorično i bogato hranjivim tvarima, a ima i neke dodatne zdrave tvari. Majčino mlijeko omogućuje brži rast i razvoj beba, pa možda ljudi misle da će se sličan učinak dogoditi i potpuno odraslim ljudima?, kaže Brian St. Pierre, sportski nutricionist.

Šalica majčinog mlijeka sadrži oko 170 kalorija (20 više od punomasnog mlijeka), 10 grama masti, 16 grama ugljikohidrata i 2 grama proteina (5 manje od punomasnog mlijeka), kao i vitamine i minerale.

“Zanimljivo je da u majčinom mlijeku postoji i nekoliko hormona rasta”, kaže St. Pierre. Znanstvenici i treneri slažu se da treba unositi više kalorija nego što ih sagorite kako biste dobili na masi, unos dovoljne količine proteina i redovito izvođenje pametnih vježbi je ono što potiče rast mišića. Dakle, da, dodavanje hranjivih tvari i kalorično guste tekućine u vašu prehranu može vam pomoći da dobijete mišiće sve dok trenirate. Ali majčino mlijeko? To nije najpametnija ideja, kaže Marc Halpern, registrirani nutricionist sa sjedištem u Salt Lake Cityju.

Prvo, gdje će te ga uopće kupiti, kaže Halpern. Ne možete samo pokupiti galon majčinog mlijeka u lokalnom supermarketu dok idete kući s posla. Mnogi bodybuilderi kupuju mlijeko s web stranica poput Facebooka, Craigslista ili Reddita ili „dealaju“ s doiljama (to je tek čudno pun k*).

Drugo, majčino mlijeko je skupo! Prema organizaciji, koja čuva mlijeko za majke koje ne mogu proizvesti majčino mlijeko, The Human Milk Banking Association of North America ova superhrana u prosjeku iznosi oko 1,50 dolara po 28g.

Negativne posljedice

Majčino mlijeko je jednako dobro koliko i prehrana i opće zdravlje osobe koja ga proizvodi, objašnjava Halpern. “Majčino mlijeko općenito nije regulirano – ako žena ima užasnu prehranu, majčino mlijeko će biti užasne kvalitete”, kaže on. “I bolesti poput HIV -a mogu se prenijeti majčinim mlijekom.”

Znanost se slaže! Studija koju je provela Nacionalna dječja bolnica pokazala je da je od 101 uzorka majčinog mlijeka kupljenog na Internetu 10% njih “preliveno” kravljim mlijekom. Osim toga, 75% uzoraka sadržavalo je patogene bakterije/viruse koji uzrokuju bolesti, što je povećalo rizik za dojenčad koja pate od već postojećih stanja.

“Iznenadili smo se što je toliko uzoraka imalo tako visok broj bakterija, pa čak i fekalnu kontaminaciju u mlijeku, najvjerojatnije zbog loše higijene ruku. Iznenadili smo se i što je nekoliko uzoraka sadržavalo salmonelu”, rekla je dr. Sarah A. Keim, glavna istraživačica u Nacionalnoj dječjoj bolnici. “Druge štetne bakterije mogle su nastati korištenjem nečistih posuda ili nehigijenskih dijelova pumpe za majčino mlijeko.”

Nema nikakvih dokaza koji ukazuju na to da je majčino mlijeko čarobni graditelj mišića, kaže St. Pierre.

“Može li vam majčino mlijeko pomoći u izgradnji mišića? Mislim da nitko ne zna, i to nikada nije proučavano, ali sve što radite su vrlo rijetke anegdote s internetskih foruma, koji su često užasan izvor informacija. No, je li moguće dobiti mišićnu masu konzumiranje majčinog mlijeka? Naravno. Postoje li lakši i jeftiniji načini za dobivanje hranjivih tvari koji će vam pomoći da nabacite mišiće? Apsolutno. Ove stvari jednostavno nisu posebne i ne vrijede gnjavaže, rizika ili novca.” – istaknuo je St. Pierre.

Recept za bodybuilderski shake

Bistra tekućina bogata kalorijama je shake, kaže St. Pierre. Kombinirajte: tekućine poput vode ili mlijeka (kravlje, bademovo ili sojino), mjericu proteina sirutke, šaku voća (poput banane ili bobičastog voća), šaku povrća (poput špinata kelj), dio zdrave masti veličine palca (poput maslaca od kikirikija), nekoliko kockica leda. Sve to spojite u šejkeru i eto ga! Ta tekućina sadrži od 400 do 700 kalorija, s puno zdravih masti, ugljikohidrata, proteina te vitamina i minerala.

Izvor: Men’s Health

TAGOVIdokumentarac dokumentarna serija najbolje netflix serije Netflix netflix dokumentarac