Prehrana

može li jednostavnije?

Aside Banners

Jednostavnije ne može! Zdrava navika koja će vam olakšati dolazak u formu

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Ponekad se čini kako je dolazak u željenu formu znanstvena fantastika, pogotovo ako želite izgubiti na tjelesnoj težini. Ili ako ćemo preciznije i zdravije – spustiti udio tjelesnih masnoća. Zapravo je vrlo jednostavno — ali nije lako. Vrlo je važno da unesete manje energije nego što potrošite, a jedna navika bi vam mogla itekako pomoći u tome.

Jedite iste obroke većinu vremena!

Ostanite još malo s nama prije nego samo odmahnete rukom na ovu naviku koja zapravo pojednostavljuje prehranu.

Nerijetko jedemo zbog velikog broja razloga koji često nemaju veze s gladi. Nekad smo žedni pa tijelo brka signale i mislimo da nam treba hrana. Nekad nam je dosadno pa nam je čips najbolji prijatelj. Nekad se nosimo sa stresom, a hrana nam pomaže u smirivanju. Nekad smo umorni (što je isto oblik stresa). A možda smo već i previše gladni pa posežemo za hranom pretrpanom kalorijama.

Odlučivanje o idućem obroku nas također iscrpljuje.

Većina nas i nismo neki gurmani pa ne bismo ni trebali osjetiti promjenu u jelovniku ako su u pitanju namirnice koje volimo jesti. Ponekad samo previše improviziramo s prehranom i izborom namirnica pa se to odražava i na našoj tjelesnoj težini. Tjelesna težina nije jedini pokazatelj vaše forme, ali okvirno prikazuje gdje se nalazite na svom putovanju u svijetu fitnessa.

Sigurno već volite jesti hranu na koju ste navikli. Ako volite krumpir, zašto biste počeli jesti rižu? Tko uopće želi jesti kuhanu piletinu? To ne znači da trebate improvizirati s hranom koju volite već je korisno ustaliti obrasce hranjenja kako biste unosili kvalitetnu hranu, a još i važnije – kontrolirali porcije.

Neprestano mijenjanje vašeg jelovnika vas može opteretiti — i mentalno i financijski. Pojednostavite si život i izaberite nekoliko obroka koji će većinu tjedna biti identični.

Što ovo znači za vas?

Možda želite imati uvijek isti doručak. Nekom je to možda zobena kaša, nekom su to možda omleti. Ako odlučite pratiti broj kalorija u vašoj prehrani, ovakve odluke su spas. Naučite jednom broj kalorija koji ide u vaš omiljeni recept i to je to.

Možda želite da su vam dva od tri obroka već pripremljena na uobičajen način dok ćete za omiljeni obrok u dani biti malo više avanturistički raspoloženi.

Možda želite preko tjedna jesti identične obroke kako biste vikendom mogli unijeti malo raznovrsnosti. Možda želite u jednom danu pripremiti hranu za iduća tri dana. Sve to počinje s odlukom da si pojednostavite jelovnik i da prestanete inzistirati na drukčijem doručku, ručku i večeri svakog dana.

Kad već imate plan, teško da ćete u trgovini posegnuti za smrznutom pizzom, a možda se čak usudite i obrisati aplikacije za dostavu hrane s vaših telefona.

Ako samo automatizirate neke odluke, pridržavanje plana prehrane će vam biti lakše izvedivo, a time ćete i prije doći do rezultata. Ova navika bi vam mogla pomoći u ostvarenju ciljeva.

 

TAGOVIfitness hrana prehrana teretana trening zdravlje