Prehrana

Pamet u glavu

Aside Banners

Netko ti mora reći – nemoj se igrati s rokovima trajanja ovih namirnica

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash

Jogurt kojemu je rok istekao prije tri dana, jedeš ili ne? A ajvar? Onaj tko je probao pokvareni ajvar… upoznao se s vlastitim wc-om na dotad neviđen način.

Ali, datumi na pakiranju raznih namirnica mogu, ali i ne moraju biti toliko ozbiljni koliko se čine.

“Ljudi te datume često nazivaju ‘rokovima valjanosti’, ali njih zapravo određuje proizvođač i odnose se na kvalitetu, a ne na sigurnost“, rekao je prehrambeni mikrobiolog Don Schaffner Men’s Health magazinu.

Oznake “Upotrijebiti do” ili Najbolje upotrijebiti prije” upućuju na zadnji dan kada se hrana treba jesti, a dok još uvijek zadržava najbolju kvalitete.

Kako znati kada baciti određene namirnice?

Prvo, imaj na umu da hlađenje ne zaustavlja kvarenje – samo ga odgađa.

Mnogi čimbenici utječu na trajanje hrane, poput načina na koji se s njom rukovalo prije nego što smo je kupili i skladištenja u supermarketu. Okej – to je izvan naše kontrole, ali pravilno skladištenje kod kuće može pomoći da hrana traje što je duže moguće.

Prvi je savjet držati temperaturu u hladnjaku na četiri stupnja ili niže.

Međutim, nekim se namirnicama nikako ne može pomoći i treba ih se baciti čim prođe rok trajanja, evo koje su:

 • jaja

Mogu trajati od tri do pet tjedana, čak i ako rok trajanja prođe! I dalje su u redu za jelo ako su bila u hladnjaku na odgovarajućoj temperaturi od 4 stupnja ili niže. Ali sva razbijena jaja treba baciti zbog opasnosti od salmonele.

 • mlijeko i većina mainstream sirova + sirni namazi

Mliječni proizvodi sadrže protein pogodan za uzgoj bakterija. Samo po sebi fuj. Ako razviju kiselkast miris, i promijene boju ili se zgrušaju – odmah baci.

 • ulje za kuhanje

Na polici mogu stajati godinu dana, i traju još 6 mjeseci nakon što se otvore. Lako je prepoznati kad rikne jer razvije užegli, gorak okus. Ne dvoji – baci.

 • različiti ostatci hrane

Ross je morao brzo pojesti svoj Thanksgiving sendvič jer ostatci traju maksimalno tri do četiri dana u hladnjaku. Sve nakon toga predstavlja rizik od trovanja hranom. Tako da… napravi mjesta u hladnjaku i makni te poluprazne posudice.

Također, hranu stavi u hladnjak ili kištru unutar dva sata od kuhanja, i velike komade ili količine tekućine razdijeli na manje kako bi brzo postigli sigurnu temperaturu.

 • konzervirana hrana

Okej, konzervirana hrana može se koristiti još dugo – ako! konzerva NIJE oštećena.

Namirnice s visokim udjelom kiseline, poput rajčica ili ananasa, obično su dobre godinu dana nakon isteka roka trajanja ako nisu otvorene.

One s niskom kiselinom, poput graha ili kukuruza, mogu trajati i do 5 godina. U svakom slučaju – izbaci sve limenke s udubljenjima, hrđom ili izbočinama.

 • svježi mesni naresci

Osim ako nisu unaprijed zapakirane u plastiku koja ne propušta zrak, mesne delikatese traju od tri do pet dana.

Ako je postalo sluzavo ili srmdljivo – prekasno je.

 • majoneza, senf, kečap, ljuti umak

Majoneza može trajati do šest mjeseci u smočnici + dva mjeseca nakon otvaranja i čuvanja u hladnjaku.

Senf u hladnjaku može trajati i do godinu dana nakon što je otvoren. Čak i ako nije otvoren, a prošao mu je rok trajanja i počinje se odvajati ili mijenja boju, vjerojatno je još uvijek u redu i više je u pitanju srozavanje kvalitete.

Kečap može trajati šeset mjeseci nakon što je otvoren. Nakon nekog vremena može promijeniti boju, ali opet, u pitanju je promjena kvalitete, ne problem sigurnosti.

Ljuti umak u smočnici može potrajati šest mjeseci, a i dulje u hladnjaku.

 • masline

Neotvorene traju 18 mjeseci, a otvorene samo dva tjedna.

 • kiseli krastavci

Izdržat će godinu u smočnici i nekoliko mjeseci u hladnjaku nakon što ih se jednom otvori. Uglavnom su okej i nakon što im prođe rok.

 • maslac od kikirikija, džemovi i pekmezi

Maslac od kikirikija traje i traje – šest do devet mjeseci neotvoren, a dva do tri mjeseca nakon što ga se otvori.

Džemovi i pekmezi mogu trajati od šest do 18 mjeseci u smočnici neotvoreni, a šest do 12 mjeseci u hladnjaku. Mogu se jesti čak i nakon što primijetiš kristaliće šećera.

 • svježe iscijeđen sok

Prvo, izbjegavaj nepasterizirane sokove. Preporučuje se popiti ih unutar par dana od kupnje.

Komercijalno prerađeni sokovi općenito traju tjedan do 10 dana nakon otvaranja.

TAGOVIdatum hladnjak hrana namirnice rok trajanja