Klopa & Cuga

Otkriva tajnu dugovječnosti

Aside Banners

Stručnjak savjetuje: Ovo je najbolji doručak koji će vam osigurati dug život

Piše , Objavljeno

Izvor: Canva

Novinar i autor, Dan Buttner, posvetio je posljednjih dvadeset godina svoga života proučavanju svakodnevice osoba koje dožive duboku starost, posebno se fokusirajući na njihove prehrambene navike.

Prikupljanjem podataka o prehrani raznih kultura, ovaj stručnjak dugovječnosti, otkrio je, tvrdi, najzdraviji doručak na svijetu i to tijekom putovanja u grad Nicoyu, Kostarika.

Nicoya je posebna po tome što velik dio stanovnika ovog grada doživi i preko 100 godina.

„Pod crvenim krovom, svako jutro desetak ljudi iz Cooperativa Nicoya budi se u 4:00. Oni pale vatru, stavljaju kotlove začinjenog graha da se krčka, i pažljivo miješaju kukuruzno tijesto s pepelom od drva. Jedna od njih vješto oblikuje tijesto u tortilje koje se peku na vrućoj glinenoj ploči. Paralelno, drugi pripremaju mješavinu graha, luka, crvene paprike i domaćih začina, kuhajući ih do savršenstva prije nego ih sjedine s rižom“, opisao je Buttner za cnbc.com.

Buttner tvrdi da je baš ovaj obrok, tajna dugovječnosti stanovnika Nicoye.

Ovaj obrok sadrži sve potrebne komponente, zdravog i zasitnog doručka, iako bi ga mnogi smatrali „preteškim”, ističe Buttner za TODAY.

Ovaj recept kombinira svježe sastojke kako bi stvorio ukusno i zdravo jelo. Tortilje se pune mješavinom crnog graha, tikvica, kukuruza i mrkve, začinjenih kuminom i crvenom paprikom. Sve to prekriva svježa salsa od papaje, crvenog papra i cilantra. Jelo je jednostavno za pripremu, bogato okusima i pruža uravnotežen obrok.

Sastojci, poput domaćih kukuruznih tortilje i crnog grah pomažu u probavi, snižavaju krvni tlak te reguliraju inzulin, a mješavina graha i riže osigurava tijelu potrebnu količinu aminokiselina.

Doručak, naravno, ne bi bio cjelovit bez kave, koju piju nakon jela, bez dodataka šećera ili mlijeka.

TAGOVIDan Buttner doručak dug život dugovječnost kako doživjeti stotu kostarika najbolji doručak najzdraviji doručak Nicoya prehrana savjeti stručnjaka savršen doručak sto godina uravnotežena prehrana