Mix

Uvijek pri ruci: Hrana koja će ti dati energiju kad je najpotrebnije

čovjek s papirićima na očima
čovjek s papirićima na očima Foto: Folder.hr
Ne, nemamo svi ista 24 sata u danu. Da, svi smo mi bića s različitim navikama i životnim stilovima.

Kad umor i vremenska stiska odrade svoje, često znamo posegnuti za brzim i nezdravim obrocima. Iako će šećerasti ugljikohidrati izazvati kratkotrajni energetski boom, na kraju će nas dovesti do manjka energije.

S obzirom na to da nikome ne želimo šećerne mamurluke, evo par Lifehackerovih kombinacija koje su uvijek pri ruci, a pomoći će i u održavanju trajne energije.

Bademi, orasi, pekan orasi

Samo jedna porcija badema donosi 6g prirodnih, biljnih proteina, 4g vlakana i 13g nezasićenih masti te 1g zasićenih masti. Pa nije ni čudo što koštaju “boga oca”.

Osim toga, bademi sadrže magnezij koji pomaže u proizvodnji energije u tijelu i održava zdrav imunološki sustav.

Jabuke, banane, naranče

Jednostavni ugljikohidrati iz voća pomažu u stvaranju energije koja će dovesti do postupnijeg porasta šećera u krvi, što rezultira izostajanjem energetskog pada kasnije.

Ako ste već umorni, posegnite za voćem koje je lako jesti, poput jabuke ili banane. Za više proteina, vlakana i masti dodajte maslac od kikirikija.

Zobena kaša

Lako se kuha te sadrži vlakna i proteine, što znači da će energija koju dobijemo iz njih trajati dulje.

Dovoljno je imati paketić pahuljica sa sobom i poslužiti se vrućom vodom, ili je ugrijati u mikrovalnoj. Za više okusa možete dodati bobičasto voće i orašaste plodove.

Peanut butter jelly time s kruhom od cjelovitih žitarica

Maslac od kikirikija osigurava masnoće, proteine i vlakna koji su zdravi za srce, dok kruh od cjelovitog zrna sadrži vlakna i proteine koji pružaju dugotrajnu energiju.

Jogurt i voće

Miješanje običnog jogurta s bilo kojim voćem koje imate (banane, bobice, mango…) daje proteine za sitost i dugotrajnu energiju iz voća.

Jednostavan način da bismo uvijek imali voće pri ruci jest kupiti smrznuta pakiranja unaprijed – dulje traju.

Nasjeckano povrće i humus

Humus ima mješavinu vlakana i proteina, a povrće je također bogato vlaknima i brojnim drugim hranjivim tvarima.

Da si olakšate posao, unaprijed nasjeckate povrće, npr. sirovu mrkvu, i umačete do mile volje.

Sir i krekeri od cjelovitog zrna

Nema previše filozofije – narežeš si sira i umjereno mlatiš po krekerima od cjelovitog zrna.

Sir će osigurati nešto proteina, a krekeri će se vlaknima i ugljikohidratima pobrinuti za dugotrajniju energiju.

Definitivno ćete biti zasićeni, a kroz 2 sata nećete se osjećati kao da vas je netko dodatno isprebijao.