Fit & Zdravlje

Aside Banners

Želite odspavati poslije ručka učinkovito, bez teškog i tromog osjećaja nakon buđenja? Čitaj ovo

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Shutterstock

Krenuvši na godišnji pomislili smo si da sada napokon nakon ručka možemo nabaciti popodnevni spavanac i svježi krenuti u nove radne pobjede, ali to nije bilo tako.

Nakon popodnevnog spavanca smo se često osjećali tromije nego prije njega. Odlučili smo napraviti ono što bi svaki milenijalac napravio – guglali smo svoj problem.

Saznali smo kako “predugi” popodnevni spavanac može nanijeti više štete, nego donijeti onu željenu energetsku bombu.

Naime, spavanac ili kako bi to nazvala jedna naša kolega: “Ubijanje sove” koje traje pola sata i više je dovoljno vremena da uđemo u fazu dubokog sna te se buđenjem iz njega osjećamo tromo i teško, a razbuđivanje postaje nemoguća misija i taj osjećaj može trajati do sat vremena. Nije teško zaključiti da je to nešto što želimo izbjeći.

Idealna dužina popodnevnog ubijanja oka bi trebala trajati između 10 i 20 minuta. Kraće od toga nema učinka, a ako želite duže od toga, neka to onda bar bude 90 minuta jer to je vrijeme koje je potrebno da tijelo prođe kroz čitav ciklus sna.

Naravno, ako vi osjetite da tijelu treba 43 minute sna – odradite to jer ovo su brojke proizašle istraživanjima koje kao rezultat predstavljaju nekakvu srednju vrijednost.

Također, imajte na umu da primjerice tinejdžerima treba više sna općenito, stoga su idealna trajanja njihovih spavanaca između 30 i 60 minuta.

Mi smo pak one osobe koje idu kratko nabaciti jedan spavanac, ali vrlo brzo shvatimo da prelazimo idealno trajanje i ulazimo u dublju fazu sna i onda samo odlučimo napraviti najbolje za nas dugoročno te nastavimo spavati svih 90 minuta. Ili samo želimo u startu spavati 90 minuta?

TAGOVIbolji život lifehack nap savjeti spavanac spavanje