Fit & Zdravlje

upregni utegni

Aside Banners

Teretanama je zabranjen rad, ali možeš bez beda otvoriti svoju kućnu teretanu uz par savjeta

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Shutterstock

Što ti sve treba da kućna teretana sjaji punim sjajem? Kardio oprema kao što je eliptični trenažer ili sobni bicikl? Utezi? Girje? Prvo trebaš pročitati ostatak ovog teksta.

Teretane su zatvorene, barem do kraja siječnja, a nakon tog datuma će rijetko tko odustati od božićnih ručkova i novogodišnjih proslava s hrpom hrane tako da će teretane vjerojatno sačekati 1. veljače za povratak. Pandemija im je itekako otežala rad, tko zna kada će se opet zatvoriti zbog situacije pa je možda pravo vrijeme da uložiš nešto novca u izgradnju kućne teretane. Možeš početi malim koracima. Evo naših par savjeta za brzo startanje s kućnom teretanom.

Strategija prvo

Nemoj glavom kroz zid. Prvo moraš napraviti strategiju.

.

Najgore što možeš napraviti je sjesti pred računalo i naručiti online sve što ti se svidi, ili, ne dao Apolon, sve što je na akciji. Razmisli gdje ćeš smjestiti sve te sprave, izmjeri nekoliko puta koliko prostora će tvoje aktivnosti zauzimati, a odvaži bar tri dana koje vježbe želiš raditi.

Najgore je kupiti nekakvo multigym rješenje s 15 sprava u jednoj koje zauzima par kvadrata tvog životnog prostora, a na kraju koristiš samo dvije sprave od mogućih 15.

Želiš traku za trčanje? Jesi li siguran da uopće voliš trčati? Budi siguran da ćeš koristiti opremu koju kupiš.

Ventilacija

Ovo ljudi uvijek zaborave. Super su podrumi, ali uzmi u obzir da ćeš se baviti jednom znojnom, multimirisnom aktivnosti i treba ti dobra ventilacija.

.

Ljeti postaje vruće, tada je još više mirisa i znoja. Prozori, ventilatori, klima uređaji… Bez obzira u kojoj prostoriji se nalaziš, strujanja zraka mora biti. I ne, ne pričamo samo o vjetrovima kada pokušavaš podići onoliko koliko si težak.

Pod

Želiš li stvarno vježbati na zadnjem katu kuće? Još važnije – želiš li stvarno nositi sve sprave i utege na zadnji kat kuće? Praktičnije je u prizemlju. Ako živiš u stanu u zgradi, moraš pripaziti i na susjede ispod da im ne lupaš po glavi. Pod ovdje igra jako važnu ulogu. Stari i izlizani parketi nisu baš prijatelji tjelovježbi tako da dodatno podebljaj pod tatamijima, prostirkama ili čak samo tepihom no ipak preporučamo čvrstu, debelu gumu.

home gym reviews izvor-youtube-screenshot

Izvor fotografije: HomeGymReviews/Youtube Screenshot

Ispod kardio sprava je također preporučljivo staviti nekakvu podlogu kako bi proizvodile manje buke i sačuvale pod.

Zrcala

Zrcalo nije tu samo za Instagram fotke i poziranje s gainsima, zrcalo je tu da provjeriš svoju formu i zadržiš fokus. Preporuke za zrcalo svakako.

.

Jeftino vs skupo

Isprve kupi kvalitetno. Skuplje je kupiti jeftine plastične utege punjene pijeskom pa nakon toga prave čelične nego da u startu odmah iskeširaš malo više i miran si zauvijek. Ako se ikad predomisliš, željezo ne gubi na vrijednosti, lako ćeš moći utopiti nekom drugom. Jeftine sprave su također big no-no, traju kraće, napravljene su od lošijih materijala i počnu škripati puno ranije nego neke visokokvalitetne. Nisi toliko bogat da kupuješ jeftino. Uvijek se možeš strpiti još koji mjesec i kupiti nešto dobro. Velika je razlika između sprave za indoor veslanje od 1500 kuna i 4000 kuna. I financijski, ali i po pitanju kvalitete. Imaj to na umu.

TAGOVIfitness gym koronavirus kućna teretana rad od doma teretana