Trening

i mali imaju mjesta

Aside Banners

Arnold Schwarzenegger zna kada trebaš koristiti lakše utege

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Tek mu je 75 godina na leđima, a Arnie još uvijek trenira kao da nema sutra. Veselimo se čuti njegove savjete vezane za prehranu, trening, a na kraju krajeva — i sam život. Arnold ima čak i vlastiti newsletter na koji se možete pretplatiti, a zove se Daily Pump. U jednom od posljednjih poruka je naveo kako ne treba uvijek dizati ogromne težine.

Dotaknuo se jednog od svojih idola, Eugena Sandowa koji je popularizirao trening snage u ranijim godinama dvadesetog stoljeća.

„Bio je najjači čovjek na svijetu i postao je nevjerojatno slavan na više kontinenata zahvaljujući svom tijelu. Bio je poznat po tome što je radio po 125 ponavljanja s jako, jako laganim utezima. Ako vas velike težine vesele, samo dajte. Ali ako vas manje težine čine sretnima, u dobrom ste društvu. Radite stvari u kojima uživate i zbog kojih ćete trenirati više.”

Dodao je i kako nema ozbiljnog rasta ako samo radite beskonačna ponavljanja s laganim uzezima.

„Postoje i znanost i umijeće treninga. Intenzitet određuje rezultat. Morate izazvati svoje tijelo i tjerati ga do krajnjih granica, do otkazivanja. Što znači da u nekim situacijama možete doći do 20 ili 30 ponavljanja.”

Dodao je kako svaki put trebate dodati nešto više. Broj ponavljanja, setova ili težinu. Upravo to je dio progresije u progresivnom otporu.

Za kompleksnije vježbe, situacija je kompliciranija.

„Možda mislite kako je set od 30 čučnjeva s 50 kilograma bolji od 10 čučnjeva sa 150 kilograma, ali nije tako jednostavno. Tih 30 čučnjeva vas mogu umoriti na druge načine, možda vas ostave podložnima ozljedama (moguće leđa) ili uzrokuju loša ponavljanja zbog kojih nećete ostvariti željene rezultate. Složenije vježbe kao pressovi, veslanja, čučnjevi i deadlift su najučinkovitiji u rasponu od 5 do 12 ponavljanja. Izolacijski pokreti su sigurniji kada je u pitanju više ponavljanja.”

Arnie zna o čemu priča. Ako ste već neko vrijeme u treningu i savladali ste osnove ovih složenijih vježbi — nemojte se bojati težine, mora biti izazovno kako biste tijelo natjerali na rast. A izolacije za rame, bicepse, tricepse ili listove — bez ikakvih problema možete napraviti 30+ ponavljanja s manjim težinama jer nema tolikog pritiska od kvarenja forme pokreta.

TAGOVIarnold schwarzenegger fitness savjeti teretana trening utezi