Trening

...19, 20...

Aside Banners

Treba i kod nas ovako! Za malo tjelovježbe, besplatne karte za autobus

Piše , Objavljeno

Izvor: Reddit screenshot

Rumunjski grad Cluj odlučio je svoje građane malo pokrenuti pa im tako nudi besplatne karte ukoliko naprave 20 čučnjeva. Tko se odluči na ovaj izazov i uspješno ga izvede dobila besplatnu kartu za putovanje javnim prijevozom grada Cluja u jednom smjeru.

Samo tijekom prva dva tjedna projekta izdano je mnoštvo karata. Broj je bio toliko velik da je i same organizatore iznenadio i premašio početna očekivanja. Kako je iznos karte koju dobijete u zamjenu za čučnjeve samo pola eura (oko 3,7 kuna) očito je da nije stvar samo u novcu i njegovoj uštedi. Cluj je ovime pokazao kako se građane može aktivirati uz malo inovativnosti.

Nije ovo prvi puta da je grad Cluj pokazao kako želi nagraditi tjelovježbu svojih stanovnika i mnogobrojnih turista jer je ovo već treća godina od kada je automat za brojanje čučnjeva instaliran. Sve je počelo još prije pandemije u 2019. godini u sklopu organizacije Sporsts Festival, a kako se projekt pokazao kao iznimno uspješan održava se i dalje. U 2021. godini do kraja promocije stanovnici Cluja napravili su više od milijun čučnjeva.

Projekt je također u nadležnosti Europskog sportskog tjedna koji za zadatak ima ohrabriti ljude da pronađu vremena, u svojim zaposlenim životima, za sport i rekreaciju. Možda bi o sličnome trebali razmisliti i u Hrvatskoj jer po posljednjim istraživanjima i nama nedostaje tjelovježbe te čak držimo neslavno prvo mjesto po pretilosti u Europi.

TAGOVIautobus čučnjevi karta rumunjska tjelovježba