Fit & Zdravlje

šamaraš?

Aside Banners

Utječe li masturbacija na rast tvojih mišića? Vrhunski trener objasnio

Piše , Objavljeno

Izvor: Youtube Screenshot

Dobra stara trenerska poslovica glasi “Bez seksa prije natjecanja”. Nisu se svi sportaši držali tih uputa, pitaj Wilta Chamberlaina ili Boba Beamona, ali i dalje je u kolektivnoj svijesti (barem onom sportskom dijelu) ostala ideja da seks utječe na sportsku izvedbu – pa čak i na rast mišića.

Koliko ima istine u tim starim pričama? Može li masturbacija uništiti sav tvoj trud i rad? Hoće li testosteron stvarno narasti ako se suzdržavaš? Hoće li to dovesti do fizičkih promjena zbog kojih i radiš na sebi?

Jeff Cavaliere je vrhunski trener koji je radio sa sportašima i hollywoodskim zvijezdama, a u svom novom videu na kanalu Athlean-X je iznio neke zanimljive argumente.

Možeš pogledati cijeli video ispod.

Istraživanje koje podupire tvrdnje kako će ti zbog apstinencije porasti razina testosterona (a samim tim i izvedba) se sastoji od samo dvije studije. U jednoj je uzorak testiranih muškaraca jednak broju deset. Kako ti se sviđa ta znanstvena metoda koja na temelju malog uzorka od samo deset muškaraca definira tvoje aktivnosti u slobodno vrijeme? Cavaliere govori da ima i dovoljno studija koji tvrde suprotno.

Spomenuo je i da postoje neki anegdotalni dokazi zbog kojih možda razmisliš o češćoj masturbaciji. Iako ne znamo što TEBI znači “češće”. Naime – masturbacija osigurava povećanje razine serotonina u krvi, a samim tim i veću opuštenost. Masturbacija prije spavanja bi mogla pomoći kvalitetnijem snu te tako pomoći oporavku mišića.

Zanimljive teze. Zaključak? Radi što ti odgovara, nismo roboti koji moraju optimizirati svaki kutak svog postojanja, neke stvari možemo i raditi samo zato jer uživamo u njima.

TAGOVImasturbacija seks sport teretana