Fit & Zdravlje

Korisno

Aside Banners

Uz pomoć ovih savjeta dokazano ćeš si popraviti zdravlje

Piše , Objavljeno

Izvor: Canva

Različiti stručnjaci drugačije percipiraju zdrave navike, ali za ovih nekoliko svi se slažu da su korisne za vaše psihičko i fizičko zdravlje. Stvaranje zdravih i dobrih navika popravit će, ne samo vaše zdravlje, već i kvalitetu življenja. Rutina i ustrajnost ključ su kvalitetnog života, a uz stvaranje ovih navika osjećat ćete se bolje nego ikad.

Buđenje uz melodičan alarm

Uz zdrav i bogat doručak, održavanje higijene, kvalitetan san i rastezanje, velik dio stručnjaka smatra da je vrlo važno obratiti više pažnje na vaš alarm. Osim što se preporučuje da ne odgađate alarm, istraživanje provedeno 2020. sugerira da bi vam buđenje uz melodični alarm  (pop pjesma, ritmična instrumentalna melodija ili prirodni zvukovi kao što je pjev ptica) moglo pomoći da lakše i produktivnije nastavite dan. Alarm vas tako neće naglo izbaciti iz sna, već će vam dati vremena da se nježno i  lagano probudite.

Kvalitetan san

Važnost i dobrobit kvalitetnog sna je neupitna. Loš san može potaknut inzulinsku rezistenciju, poremetiti vaš apetit i hormone te umanjiti sposobnost izvedbe fizičkih i psihičkih zadataka, a pojedinci koji ne spavaju dovoljno skloni su odabiru hrane koja sadrži više masti, šećera i kalorija, što potencijalno dovodi do neželjenog debljanja. Gašenje mobitela i ekrana prije odlaska u krevet te rutinski odlazak u krevet i buđenje u točno određeno vrijeme, bez obzira na to kada započinju vaš obveze taj dan, odlični su načini za dugoročno poboljšanje kvalitete spavanja.

Hidratacija

Hidratacija pomaže održavanju kvalitetnog i zdravog života, a pijenje dovoljne količine vode najbolji je način da ostanete hidrirani, jer ne sadrži kalorije, šećere i aditive. Iako ne postoji određena količina koja je svima potrebna dnevno, nastojte piti dovoljno kako biste svoju žeđ adekvatno utažili. Ako zaboravljate da bi u svoj dan trebali ubaciti koju litru vode ili vam je teško razviti tu naviku, pokušajte nositi bocu vode kad god idete van kuće, povežite ispijanje vode s određenom rutinom ili započnite s bilježenjem dnevnog unosa.

Smanjenje stresa

Tehnike opuštanja kao što su meditacija, joga, duboko disanje ili šetnje mogu pomoći u smanjenju stresa. Važno je pronaći načine za suočavanje sa stresom koji vam odgovaraju. Ako mislite da ovakve metode relaksacije nisu za vas, pokušajte pronaći hobi koji vam odgovara te vas ispunjava i opušta. To može biti čitanje, slikanje, sviranje glazbenog instrumenta ili bilo što drugo što vas veseli.

Socijalna interakcija

Održavanje socijalnih veza može pozitivno utjecati na vaše emocionalno zdravlje. Povezivanje s obitelji, prijateljima i zajednicom pružit će vam potrebnu podršku, a nedaće je uvijek lakše prebroditi kada niste sami.

Tjelesna aktivnost

Iako vježbom nećete riješiti sve svoje probleme, redovna tjelovježba po nekoliko puta u tjednu, pomoći će vam da iz sebe izbacite negativnu energiju i stres. Redovnom tjelovježbom stvorit ćete rutinu, osjećati se bolje fizički i psihički te ćete lakše zaspati.

Zdrava rutina igra ključnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja i blagostanja, a ako ponekad i posustanete, nemojte se previše gristi i ne očajavajte. Važno je razumjeti da nitko nije savršen i da će povremeno odstupanje od zdrave rutine biti sasvim normalno. Bitno je da se ne osjećate krivima ili obeshrabrenima zbog toga, nego s pozitivnim stavom nastavite dalje.

TAGOVIkako razviti zdrave navike kvaliteta života zdrava rutina zdrave navike zdravlje savjeti