Fit & Zdravlje

nemoj smrdit

Aside Banners

Zbunjuje te pranje sportske odjeće? Evo kako se trebaš brinuti za majice i tajice ako želiš da traju

Piše , Objavljeno

Pranje sportske odjeće? Tko se zamara time. Samo ubaciš u perilicu i to je to. Ili možda ipak ne.

Nemoj bacati sportsku odjeću u perilicu rublja sa svojim “običnijim” odjevnim predmetima, njima treba nešto više pažnje – ako želiš da traju. I da nemaju miris kuge. I da te prijatelji ne izbjegavaju.

.

Isperi

Sigurno imaš neku majicu koja je oprana stotinu puta na stotinu načina, ali ima taj neki karakterističan miris. E sad… Bez obzira jesu li u pitanju majice, tajice, kratke hlače ili topovi – ako ne možeš odmah oprati sportski komad odjeće, bar ga isperi. Bakterije vole sintetiku, zakače se za vlakna na kojima ima organskih spojeva (znoj, stanice kože…) i ne žele van. Ako nisi u stanju odmah oprati sportsku odjeću, bar ju isperi. Na ruke. U tušu. Gdjegod. Samo da se eliminira što veći postotak tvog znoja i stanica kože.

Možeš i namočiti prije pranja

Napravi otopinu od jedne mjere alkoholnog octa na pet mjera vode. Pa vidi koliko ti treba. Ocat ubija mirise.

Okreni odjeću naopako prilikom pranja

Unutarnji dio odjeće je najviše u kontaktu s tvojim tijelom pa je bolje da unutarnju stranu pretvoriš u vanjsku. Tako ćeš zaštititi i printove. I da… Peri u hladnoj vodi! 40 stupnjeva max, ali bolje je 30.

Omekšivač nije prijatelj sportske odjeće

Omekšivač omekšava, ali isto tako prekriva vlakna te smanjuje sposobnost tkanine da upije znoj. Nikeov DryFit prestaje biti DryFit ako ga dovoljno puta opereš omekšivačem. Na teži način smo naučili ovu lekciju. Čak upali u par ozbiljnih razgovora s djevojkama. Sad svatko pere svoje.

Nemoj pretjerivati s deterdžentom

Ovo je isto ozbiljna stvar. Ako te nitko nije učio s koliko deterdženta pereš odjeću, možda pretjeruješ. Jer “više je bolje, više je čišće”. E pa nije. Ponekad se višak deterdženta zadrži u vlaknima i pridonese štinkavom osjećaju koji imaš svaki put kad odjeneš svoju omiljenu majicu za trening. Nemoj biti smrdljivko, pripazi na količinu deterdženta.

Neka se odjeća suši na zraku

Radijatori, grijalice, čak i sušilice. Ne! Ionako je već poznato da se sportska odjeća brzo suši. Samo dobro iscijedi i objesi. Brzo će to.

TAGOVIactivewear pranje odjeće sportska odjeća sportswear