Zdravlje

Zdrav san prije svega

Aside Banners

Evo zašto se preznojavaš preko noći i kako to možeš spriječiti

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Vrtiš se po krevetu kao ringišpil i probudiš se tijekom noći u lokvi vlastitog znoja, usijan kao sunce žarko. Poznato?

Mokra kosa prilijepljena uz još mokrije čelo, posteljina uz noge, plahta uz leđa. Sjećaš se dana kada si spavao više kao čovjek, manje kao tuljan, dok ti ta neugodna vlaga plazi po cijelome tijelu.

O takvome preznojavanju svakako bismo trebali popričati s liječnikom, ali u potrazi za osvježavajućim snom prvo možemo pokušati promijeniti neke navike i okolinske faktore.

Evo što Lifehacker kaže o tome zašto se preznojavamo

Naša tijela se znoje kako bi eliminirala otpadne tvari i kako bi nas rashladila kada smo pregrijani. Ali znojimo se stalno, čak i kada nam nije vruće i kada ne vježbamo.

Znoj se sastoji od 99% vode te 1% soli i masti. Više se znojimo kada se pregrijemo pa gubimo od jedne litre do nekoliko litara vode dnevno, ovisno o razini aktivnosti i izloženosti toplini.

Međutim, u ovom nas slučaju zanima zašto se neki preznojavaju više od drugih

Sva bića imaju cirkadijalni ritam – tj. satne gene koji kontroliraju biološki ritam spavanja i budnosti.

Kako se bliži vrijeme za spavanje, naša normalna tjelesna temperatura počinje padati i signalizira oslobađanje hormona spavanja melatonina. Naša osnovna temperatura pada tijekom noći, a zatim polako raste prema jutru dok se budimo.

Viša tjelesna temperatura može dovesti do poteškoća u usnivanju, nemirnog sna i odgođenog vremena u sporovalnom i REM spavanju.

Iako je znojenje važna i neophodna fiziološka funkcija, noću može dovesti do prekida i slabije kvalitete sna – da ne spominjemo nelagodu i gnjavažu buđenja u vlažnoj pidžamom ili na plahtama.

Slijede potencijalni razlozi zbog kojih se znojimo noću i rješenja koja bi nam mogla osigurati miran san.

Krivac može biti odjeća koju nosimo dok spavamo.

Pidžame od poliestera, flanela ili satena upijaju tjelesnu toplinu, jednako kao i čarape. 

Samim time, logično rješenje bi bilo riješiti se takvih odjevnih predmeta. Trebali biste se odlučiti za pamuk ili neku drugu prozračnu tkaninu, poput svile. Ili spavajte goli – barem za probu, ako ništa drugo.

via GIPHY

Trebali bismo razmotriti i uvjete u kojima spavamo.

Poželjno je da prostor u kojem spavamo bude što hladniji – to uključuje sobnu temperaturu, posteljinu i potencijalno drugo biće kraj kojega spavamo.

Istraživanja pokazuju da je idealna temperatura okoline za spavanje 15 do 19 stupnjeva, tako da snižavanje termostata i održavanje hladne spavaće sobe mogu smanjiti šanse za noćno znojenje.

Topla soba, udobna posteljina i spavanje u blizini partnera ili kućnih ljubimaca – mogu povećati tjelesnu temperaturu i rezultirati znojenjem dok se tijelo pokušava ohladiti u pripremi za spavanje.

Međutim, zanimljivo je to što uvlačenje u tople plahte u početku može pomoći snižavanju tjelesne temperature zagrijavanjem i usmjeravanjem krvi u kožu.

Ali ipak, dulje vrijeme pod toplim poplunom može nas pregrijati i dovesti do neugodnog noćnog znojenja.

Da bismo se ohladili trebamo si osigurati pamučne plahte i posteljine sa slabijom izolacijom. Partnerima bi bilo dobro nabaviti različitu posteljinu koja im više odgovara, a ljubimcima možda i vlastiti krevetić.

via GIPHY

Također, bitno je prilagoditi vrijeme za večeru.

Pojesti veći obrok unutar dva sata prije spavanja povećava tjelesnu temperaturu jer probava troši energiju.

Potrebna su dva do tri sata da probavimo hranu, zato bi bilo pametno osigurati dovoljno vremena za probavu nakon posljednjeg obroka. Tako izbjegavamo povišenu tjelesnu temperaturu zbog hrane.

Idealno je pojesti posljednji obrok najmanje tri sata prije spavanja.

Kasna tjelovježba isto nije najsretniji izbor.

Vježbanje dovodi do povećanja osnovne tjelesne temperature, što dovodi do noćnog znojenja. 

Potrebno je nekoliko sati da bi tjelesna temperatura pala nakon vježbanja – zato je najbolje držati se jutarnje, podnevne ili poslijepodnevne vježbe.

via GIPHY

Možda su u pitanju hormoni.

Hormonske fluktuacije mogu uzrokovati noćno znojenje, posebno pad estrogena kod žena u perimenopauzi ili menopauzi. Prenesi mami.

Kod takvih stvari najbolje je čekirati što će liječnik reći.

A možda se radi o nuspojavama korištenja lijekova ili o infekciji.

Određeni lijekovi i zdravstvena stanja mogu uzrokovati noćno znojenje pa je važno razgovarati sa svojim liječnikom ako se ono redovito javlja i traje čak i nakon promjene uvjeta u kojima spavamo.

Neki od takvih lijekova jesu antidepresivi, hormonska terapija i lijekovi koji se koriste za liječenje dijabetesa.

Osim toga, ako postoje i drugi simptomi uz to, može se raditi o koroni ili o gripi.

U svakom slučaju – ako patite od noćnog znojenja koje ne prolazi ni nakon što promijenite svoj način života ili okolinu, dobra je ideja razgovarati sa svojim liječnikom kako bi mogli istražiti i isključiti bilo kakve ozbiljne uzroke.

TAGOVIistraživanje liječnik noć san savjet spavanje zdravlje znojenje