Zdravlje

tnx mom

Aside Banners

Kofein tijekom trudnoće povezan s nižom djecom. Pa hvala, mama!

Piše , Objavljeno

Izvor: Canva / YT

Živimo u vremenima kada postoji istraživanje za gotovo sve, a povezuju se stvari koje nikad ne bismo mogli povezati. Često se i miješaju uzroci/posljedice s faktorima koji se samo pojavljuju zajedno pa ponekad i sva istraživanja treba uzeti sa zrnom soli… Osim ako ste znanstvenici koji su spremni provjeriti cijeli istraživački rad, metodu ispitivanja i veličinu ispitanog uzorka. Mi samo prenosimo fun factove.

Žene s povećanim razinama konzumiranog kofeina u prvom tromjesečju trudnoće imaju nižu djecu od onih majki koje imaju nižu razinu kofeina u organizmu. Poveznica se vidi čak i s nižim razinama unešenog kofeina od preporučene dnevne doze.

Istraživanje je napravljeno na američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu, a analizirani su podaci iz dva ranija promatračka istraživanja koja su pratila trudnice i njihovu djecu do osme godine.

Djeca majki s najnižim razinama kofeina su u prosjeku bila viša od ostale djece, a razlika u visini je vidljiva većć od četvrte godine te se povećava do osme godine. Napominjemo – tu podaci staju, tko zna što se događa kasnije.

Postoji teorija kako kofein dolazi do posteljice i fetusa, a oni još nemaju enzime potrebne za razlaganje kofeina pa postoji šansa da se kofeina akumulira u fetalnom tkivu te možda utječe na hormone koji utječu na rast.

Očito je da je potrebno više istraživanja koje bi pratilo djecu i nakon osme godine života. Dotad se preporuke dnevnih doza ne mijenjaju. Ali dobro je znati, makar i kao molitva ili praznovjerje, ne može odmoći ako želite košarkaše!

TAGOVIbiologija crna kava istraživanje kava rast trudnoća