Zdravlje

self-care na kvadrat, care

Aside Banners

Najbolja kupnja ikad: muškarac sam od 32 godine, nisam trudan, ali sam se zaljubio u jastuk za trudnice

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Ne, ovo nije sponzorirani post. Ali – ako neka kompanija želi uletiti sa stotinjak zmijastih jastuka za trudnice da mi spavanje bude još luksuznije, može biti. *wink wink*

Sve je počelo uz bol u donjem dijelu leđa…

Moje ime je Franjo. 32 mi je godine. Isusove godine su odmah iza ugla. Bol u leđima postaje moja stvarnost. Iako sam inače fizički aktivan, malo me unazadio ovaj social distancing i zatvaranje svega što mi je milo. Nestale su šetnje i vožnje bicikla do posla, radim od doma, sjedim većinu vremena. Doskočio sam tomu dotjerivanjem malene kućne teretane u kojoj vježbam redovito. A kad ono…

Long story short – ozlijedio sam leđa preintenzivnim vježbanjem prije nekoliko tjedana i otada poduzimam sve da se to više ne dogodi. Više pratim formu pokreta. Ne forsiram ponavljanja jer se tamo negdje pred kraj serija počne gubiti forma kako bi se dosegao broj ponavljanja. Počeo sam raditi i jogu što mi uvelike pomaže istegnuti mišiće koji su uz utege postali nabijeniji. Još uvijek nemam prostirku za jogiranje, ali i to će doći. Počeo sam paziti kako sjedim i kako ležim, po stanu hodam s jastučićem za lumbalni dio leđa. Smiješna mala naprava koja je došla zakeljena na moju stolicu, ali sam je ja po uzoru na LeBrona Jamesa prenamijenio i sad ju nosim na leđima gdje god kročim. Čak sam napisao i članak o tom ranije.

U istraživanju svoga stanja sam naletio i na nekoliko savjeta vezanih uz samo spavanje. Čak sam pogledao većinu stvari na kanalu Boba i Brada, dva fizioterapeuta koji izgledaju kao nečiji očevi – što i vjerojatno jesu. Sve sam pregledao na kanalu, uključujući i ovaj video o spavanju.

.

Odlučio sam ih poslušati.

Spontano se rodila ideja

Većinu života sam bio spavač na trbuhu, to zasigurno nije pomoglo mojim problemima s leđima. Različiti članci i stručnjaci su preporučavali spavanje na leđima s jastukom ispod/iza kvadricepsa, ali to nije dolazilo u obzir jer hrčem i mojoj djevojci to ne bi bilo fora. Jedina opcija je bila spavanje na boku s jastukom između nogu. I tako ti ja pokušam spavati s jastukom vulgaris nekoliko noći među koljenima kako bi se napravilo prirodno poravnanje kralježnice, ali usred noći bi taj jastuk uvijek završio negdje. Šutnuo bih ga ispod nogu ili čak s kreveta. Morao sam smisliti neko drugo rješenje.

Odjednom mi padne na pamet briljantna ideja. Trudnički jastuk, pregnancy pillow, jastuk za dojenje, body pillow – kako god se on zvao, ja sam ozbiljno počeo razmatrati opciju da naručim jedan takav jastuk sa svojih 32 godine i xy kromosomima, bez ikakve trudnoće na vidiku.

Ovo nisam ja, ovo je stock fotka trudnice s jastukom

Pitao sam prijateljicu Ninu za savjet jer je ona jedina osoba za koju znam da posjeduje taj predmet. Brzo sam dobio link i još brže ga kliknuo. Slovenska kompanija? Tako mi se ne da muku mučiti s dostavama. Kad ono… Dostava iz Ljubljane za Zagreb 30 kuna, jastuk izgleda… paaaa… obično. Dugačak jastuk. Bez ikakvih bells and whistles. To je ono što i trebam.

Logika iza moje odluke glasi: jastuk je predugačak i neću ga tako lako šutnuti iz kreveta dok spavam. Naručio sam jastuk i dvije jastučnice. Nekolicini ljudi sam priznao što mi stiže za nekoliko dana. Smijali su se. Uključujući i moju djevojku.

.

Mjesec dana poslije…

Ovo mi je možda najdraža kupnja otkad je počela pandemija, rad od doma i whole shennanigans. Uz svu tehnologiju koju sam si priuštio, uz čitav niz knjiga i ostalih ideja da si olakšam život u ovim vremenima. Ja sam zaljubljen. Spavam mirno, bez puno okretanja i namještanja. Kao brazilski jiu-jitsu (malo muževnosti u članku), zakačiš jastuk nogama i rukama i spavaš mirno čitavu noć. Koljena se ne dotiču, kralježnica ostaje fino ravna.

Kažu da body pillow (nediskriminatorni naziv je sad u igri) tijelu daje potporu ako spavaš na boku. Umanjuje pritisak na donji dio leđa, kralježnicu i kukove. Poboljšava poravnanje ramena, kukova i kralježnice, a samim tim se opuštaju mišići uz kralježnicu. Još su u jednom prodajnom tekstu dodali da je i “olakšanje za zaposlen um i utješan za grljenje”. Neću nikada priznati da je to istina!

Uz ovaj trudnički jastuk sam se preodgojio da spavam na boku, a čak i spavanje na trbuhu je postalo nešto između spavanja na trbuhu i na boku jer mi jastuk pruža potporu ispod kuka. Ne mogu reći da mi je jastuk riješio sve boljke vezane uz leđa jer sam odgovorniji po tom pitanju u svim ostalim segmentima, ali spavanje je udobnije nego ikad.

Pročitao sam i nekoliko članaka na netu o likovima koji nakon trudnoće svojih žena prisvoje jastuk i oduševljeni su, ali nisu baš pretjerano javni s tim.

To je jastuk! Dugačak jastuk. Zato što mu je netko dao ime jer trudnicama definitivno treba više potpore za tijelo koje se neprestano mijenja ne znači da ga moraš zauvijek prekrižiti kao opciju.

Proskrolao sam i Redditom, sve moram istražiti, taj sam lik. Ekipa se kune.

Card

Card

Djevojka ga tu i tamo uzme, idealan je za grljenje, ali ne popuštam jer je to moj jastuk. MOJ jastuk. I ozbiljan sam. Sve dijelim, ali jastuk nema šanse. Vrlo lako možemo naručiti i drugi, ali se ona nećka. Ishod će uvijek biti isti. Ja ću spavati s jastukom.

Moja fascinacija trudničkim jastukom je postala zabavna priča svim mojim prijateljima. I don’t care. Stvarno ne znaju što propuštaju. Da se zove potporni jastuk za lumbalni dio leđa, možda ga nitko ne bi ni pogledao jer bi vjerovali da je prevara kao 90 posto artikala koje vidimo na TV prodaji.

Jednom kada nešto otkriješ, primjećuješ to svuda – pa sam tako uočio i da James Smith, jedan od najpopularnijih osobnih trenera na društvenim mrežama također koristi ovaj jastuk. Tako i treba.

Ovaj jastuk mi donosi sreću i svaku večer idem sretan spavati jer znam da ću se naspavati. A jednom kad bebač bude on the way, znamo da pregnancy pillow nije prevara jer ga već imamo. Samo što će tada bolja polovica dobiti novi, svoj i dalje ne dam. Sorry.

TAGOVIbol u leđima spavanje trudnički jastuk zdravlje