Zdravlje

samo ne to

Aside Banners

Scenarij iz Last of Us nije toliko daleko od istine. Čovjek se zarazio opasnom gljivom

Piše , Objavljeno

Izvor: YouTube screenshot

Oni koji su gledali hit seriju HBO-a, The Last of Us, znaju kako počinje prva epizoda. U studiju stručnjaci diskutiraju o zarazi, a jedan od njih sve šokira iznoseći tezu kako su za čovječanstvo opasne gljive koje bi mogle ljude pretvarati u zombije. Nećemo vam dalje spojlati, ali možete već i sami pretpostaviti je li bio u pravu.

Sky News piše kako je gljiva koja ubija biljke, na neki način uspjela zaraziti čovjeka, te mu je uzrokovala simptome koji podsjećaju na simptome gripe. Bio je to prvi ikada zabilježen slučaj u kojemu se čovjek zarazio ovakvom gljivom.

Gljiva zaslužna za čovjekovo oboljenje zove se chondrostereum purpureum i najučestalija je kod ruža. Kada ih napadne, ružine listove zahvaća sivilo te se vrlo brzo osuše. Širi se sporama te je tako praktički neuhvatljiva.

Do sada se nije smatralo da ta gljiva na bilo koji način može ući u interakciju sa ljudima, a kamoli nas ugroziti. Simptomi koje je pretrpio pacijent iz Indije su kašalj, umor, teškoće bi gutanju i bol u grlu koja je trajala čak tri mjeseca. Stručnjaci su njegovu bolest s gljivama povezali tek kada ima je rekao da radi kao biljni mikolog te je često u kontaktu sa raznim vrstama gljiva i biljaka. On je znatno izloženiji od nas ostalih, ali dovoljna je sitnica da sve krene.

Pedro Pascal, đe si?

TAGOVIgljive hbo serije The Last of Us zaraza