Zdravlje

što je san?

Aside Banners

Možda si u banani jer ti nedostaje sna. Evo kako znati je li to istina i što možeš poduzeti odmah

Piše , Objavljeno

Ne znamo točno kad je postalo moderno hvaliti se s nedostatkom sna. Često čujemo različite fraze kojih se grozimo, a nerijetko ih i sami izgovorimo.

“Jučer sam zaspao u 3 ujutro.”

“Bindžala sam Netflix do 2.”

“Cijelu noć sam morao učiti.”

“Spavat ću kad umrem.”

.

San je vitalan proces koji pomaže našem tijelu da funkcionira kako treba, a nekako se njega najlakše odričemo kako bismo dobili dodatnih nekoliko sati u danu. Ponekad želimo da su nam ti sati produktivni, a ponekad želimo samo buljiti u TV i osjećati da u tim sitnim satima kad je sve tiho, bez pingova i notifikacija, imamo bar neki osjećaj kontrole nad vlastitim životima. Pogotovo u ovim okolnostima u kojima se nalazimo u posljednjih godinu dana života.

Ako te prati neprestani umor, neprestano si down, zaspeš na svaki film, osjećaš glavobolje, iritira te okolina, čak i imaš osjećaj da ne možeš prestati žderati – lako je moguće da je sve ovo zbog neadekvatne količine, ali i kvalitete sna. Ako ti nedostaje sna iskusit ćeš različite negativne fiziološke i psihološke efekte. Lista je poprilično dugačka – imunološki problemi, kognitivni, problemi s pažnjom, motivacijski i emotivni problemi. Depresija, tjeskoba, razvoj raka, kraći životni vijek. Nećemo ti tepati, ali nije šala.

Zanimljivo je kako su rješenja nekih naših problema jednostavna poput “naspavaj se”, ali nam je i to teško provesti u djelo. Želiš povećati produktivnost? Nemoj odgoditi spavanje za par sati već idi leći na vrijeme – i tvoje vrijeme na ovom planetu će biti produktivnije, s manje praznog hoda i više energije.

Svi trebamo između 7 do 9 sati sna. Netko treba malo više, netko treba malo manje, ali ugrubo – to su te čarobne cifre.

“Ali ja spavam 5 sati dnevno od svoje 18. godine”

Da, možda onda ni ne kužiš koliko ti sna nedostaje kad je tijelo već naviklo na ovu mizernu količinu odmora koju mu pružaš.

Ako hrčeš, postoji mogućnost da nikako ne možeš utonuti u famoznu REM fazu sna koja je potrebna tvom organizmu da propisno odmori. Kako možeš znati nedostaje li ti sna?

Test je jednostavan. Vikendom nemoj postaviti alarm. Ako se ne probudiš u isto vrijeme kao i preko tjedna, nedostaje ti sna. Ako dovoljno spavaš, tvoje tijelo će se probuditi samo od sebe u isto vrijeme.

Kako dovesti svoj san u red?

Spavaća soba mora biti relativno hladno i tiho mjesto koje povezuješ sa spavanjem.

Barem sat vremena spavanja izbjegavaj ekrane. Plavo svjetlo koje emitira većina ekrana utječe na lučenje hormona melatonina koji je odgovaran za uspavljivanje i kvalitetu sna. Ne želiš se razbuditi, ne treba ti to u životu.

Alkohol prije spavanja ti isto neće pomoći.

A što se tiče kave… Ako piješ kave kasno poslijepodne, nećeš imati problema sa spavanjem, ali ćeš imati problem s dostizanjem restorativne faze sna, famoznog REM-a. Ograniči ispijanje kave na prijepodnevni dio dana, možda najkasnije do 14h. Plus – ako raspored spavanja dovedeš u red, neće ti trebati kave veći dio poslijepodneva da održiš budnost i aktivnost.

Jasno nam je da vikendom vjerojatno nemaš isti raspored kao preko tjedna, ali tvoje tijelo ne zna razliku između ponedjeljka i subote. Izbacuješ ga iz ravnoteže ako ostaješ ćoriti duže vikendom.

Dovedi san u red. Možda ti se neće svi problemi riješiti, ali neki zasigurno hoće.

Koliko vremena će ti trebati da dosegneš optimalnu razinu kvalitetnog sna i “izliječiš” svoj nedostatak sna? Ovisi u kolikim si problemima. Ako te kronično muči nedostatak sna, možda ti bude potrebno par tjedana. Ovo je nešto za što se vrijedi potruditi. Tvoje tijelo će ti biti zahvalno.

Ako želiš znati više o snu, preporučamo knjigu dr. Matthewa Walkera “Zašto spavamo” koju možeš pronaći gotovo u svim knjižarama, a ako ti se ne čita – evo Matta kod Joea Rogana.

.

TAGOVIsan spavanje zdrav život zdravlje