Fit & Zdravlje

Zanimljivo

Aside Banners

Stručnjaci upozoravaju: spavanje u ovom položaju opasno je i loše za zdravlje

Piše , Objavljeno

Izvor: Canva

Iako u ovoj poziciji ne spavaju mnogi, oni koji to čine ozbiljno bi mogli naštetiti svom zdravlju.

Dok većina odraslih spava na leđima, samo 7 posto spava na trbuhu, prenosi News Medical. Doktori i ostali stručnjaci ipak upozoravaju da takvo spavanje ozbiljno može naštetiti vašem zdravlju.

Iako postoje neke prednosti spavanja na trbuhu, poput umanjenog hrkanja, zbog spavanja u ovom položaju može se razviti napetost u leđima i vratu, što može dovesti do loše kvalitete sna i bolova nakon buđenja, prenosi ladbible.com.

Podaci izvedeni iz istraživanja koje je provela klinika Cleveland pokazuju da spavanjem na trbuhu kralježnica poprima neprirodan položaj, što rezultira razvijanjem bolova u donjim leđima, ramenima i vratu. Zbog okretanja glave u jednu stranu, što osobe koje spavaju na trbuhu često rade, može se razviti i bol u vratu.

Spavanje na boku ili na leđima puno je bolja opcija, ali stručnjaci tvrde da je ipak optimalno spavati na boku jer je spavanje na leđima loš izbor za osobe koje imaju apneju ili problema s hrkanjem.

Napominju da odabir strane na kojoj spavamo utječe na kvalitetu sna. Dok je spavanje na desnoj strani bolje za pojedince koji imaju srčanih problema, spavanje na lijevoj strani preporučuje se onima koji imaju problema s probavom jer se tako ne stvara dodatni pritisak na trbuh.

Dr. Bang iz klinike Cleveland izdvojio je nekoliko savjeta za one koji spavaju u ovom položaju.

„Nekoliko dobro postavljenih jastuka može u osnovi poslužiti kao odbojnici koji vas sprječavaju da se tijekom noći okrenete na trbuh. S vremenom možete istrenirati svoje tijelo da ostane u bočnom ili stražnjem položaju.”

Dakle, optimalna pozicija spavanja nije univerzalna jer ovisi o vašem zdravstvenom stanju i tegobama, ali svakako bi trebali izbjegavati spavanje na trbuhu.

 

TAGOVIdoktor savjetuje kvaliteta sna položaj spavanja spavanje na trbuhu štetno za zdravlje stručnjaci upozuravaju