Zdravlje

Idemo na jedno s guštom

Aside Banners

Vijesti koje smo čekali: Prvi alkohol svijeta dobar je za naša crijeva!

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash

Hoćete prvo dobru ili lošu vijest?

Pilot studija otkrila je da pivo može biti dobro za nas. Pritom, treba naglasiti da je to isključivo u slučaju kada se radi o umjerenim količinama.

Već su dokazane razne zdravstvene prednosti crnog vina – npr. smanjenje razine visceralne masnoće (koja može dovesti do zdravstvenih problema ako je imate previše).

Sada, Journal of Agricultural and Food Chemistry objavio je ovogodišnju studiju kojom je otkriveno da ispijanje piva zapravo može imati značajnu zdravstvenu korist.

Fokus studije bio je istražiti učinke alkoholnog i bezalkoholnog piva na crijevnu mikrobiotu, prenosi DMARGE

“Što je crijevna mikrobiota?”, pitate se.

Chemistry for Life definira ju kao trilijune mikroorganizama koji oblažu ljudski gastrointestinalni trakt, izravno utječući na dobrobit domaćina. Studije pokazuju da, kada je prisutno više vrsta bakterija – ljudi imaju manje šanse za razvoj kroničnih bolesti, poput bolesti srca i dijabetesa.

Jednostavno rečeno, što je mikrobiom našeg crijeva raznolikiji, veće su šanse življenja zdravim i sretnim životom.

A slučajno ispada da pivo – jedan od najcjenjenijih ‘utaživača’ žeđi – pomaže toj raznolikosti crijevnog mikrobioma.

Da bi došli do rezultata, istraživački tim sastavio je skupinu sudionika, tj. 22 zdrava muškarca, koje su onda nasumično podijelili u dvije skupine. Prva je skupina četiri tjedna pila bezalkoholna piva, dok je druga tamanila alkoholna piva.

Istraživači su uzeli uzorke krvi i fekalija prije pokusnog promatranja te nakon njega kako bi analizirali crijevnu mikrobiotu sudionika.

Na kraju, rezultati su pokazali da su i bezalkoholno i alkoholno pivo povećali raznolikost crijevne mikrobiote, što sa sobom donosi pozitivne zdravstvene ishode poput tendencije povećanja aktivnosti fekalne alkalne fosfataze, koja je marker funkcije crijevne barijere.

U prijevodu na normalan jezik: pivo u umjerenim količinama održava tvoja crijeva funkcionalnim i zdravim, tako da si slobodno odi na jedno.

Stvarno, na jedno.

Jedno, (1).

 

 

 

 

 

 

TAGOVIalkohol pivo probava studija