Sex

ŠOKOVI!

Aside Banners

Kakva povijesna odluka! Ako ti se ne diže, žena ti ima pravo na razvod!

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Ne znamo kako je sad, ali u Francuskoj u 16. stoljeću zbog “nemogućnosti erekcije” žena se imala pravo razvesti od partnera.

U Francuskoj razvod je bio rijetkost, bio je samo za one dobrostojeće i bilo se moguće razvesti samo u ovim iznimnim slučajevima. Jedini način da par dobije razvod bio je strogo seksualne prirode – ako muškarac nije bio u mogućnosti obavljati svoje bračne dužnosti. Seksualna nesposobnostse smatrala činom protiv Crkve, jer je svrha braka bila razmnožavanje.

Prema Mary Roach, autorici knjige “The Curious Coupling of Science and Sex”, nespolni odnos s vašim parnerom, bilo fizičke ili psihološke prirode, smatrao se zločinom u cijeloj Francuskoj u 16. i 17. stoljeću. Francuski povjesničar Pierre Darmon otkrio je da su prvi slučajevi razvoda uzrokovani impotencijom dokumentirani u 14. stoljeću kada su se crkveni sudovi suočili s “ogromnim valom optužbi”.

Ove žene su “sredile” svoje muževe

Još uvijek nije potpuno jasno kako se cijeli proces odvijao, ali Darmonova fascinantna knjiga “Trial by Impotence” nudi taj uvid. Sve je počelo optužbom nezadovoljne supruge koja je tužila svog muža. Kasnije je muž bio ispitan pred svećenicima u celibatu, kirurzima i primaljama. Jedini razlog da se žena razvede od muža bio je ako nije mogao postići erekciju. Laura Bannister tvrdi: “Je li mogao postići erekciju? Izbaciti spermije onda kada bi to trebalo biti nužno da se dogodi začeće? Je li bio sposoban za zdravi seksualni odnos ili je svojoj partnerici besramno davao obećanja koja nije mogao ispuniti?”

Nakon iznošenja slučaja na sudu, optuženi je morao proći fizički pregled reproduktivnih organa. Prema Tonyju Perrottetu, suđenje je održano na neutralnom teritoriju, gdje se par morao seksati pred stručnjacima koji su donijeli konačnu presudu.

Ima još…

Dokumentirana su još dva slučaja, a tiču se francuskih plemića, jedan iz 16. stoljeća – Marquis de Gesvers, a drugi iz 17. stoljeća – Marquis de Langey.

Marquisa de Gesversa je supruga optužila da se nisu seksali tri godine otkako su kročili u bračne vode. Suđenje nije prošlo, ali su mu genitalije bile temeljito pregledane. Ishod nije bio potpuno poražavajući jer su stručnjaci primijetili erekciju, ali su ipak tvrdili da je neplodan. Zbog tadašnjeg ograničenog medicinskog znanja, mogućnost erekcije nije govorila ništa protiv impotencije. Od razvoda ga je spasila tek neočekivana smrt njegove žene.

S druge strane, Marquis de Langey pretrpio je teže posljedice i morao je proći ozloglašeno suđenje u Kongresu. Nakon prvog pregleda proglašen je zdravim, ali je zatražio konačno suđenje kako bi maknuo mrlju sa svog imena. Nije sasvim jasno što se tada dogodilo, ali nije mogao postići erekciju. Na veliko oduševljenje njegove žene, proglašen je impotentnim i razvod je odobren!

Izvor: The Vintage News

TAGOVIbrak povijest razvod seks seksanje seksualni odnosi