Sex

Da bar

Aside Banners

OVAJ TRENING SE NE PRESKAČE. Može li se seks smatrati tjelovježbom?

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Istraživači su proveli prvi sustavni pregled fizičkih zahtjeva spolnog odnosa, prenosi Big Think.

U svojoj su studiji otkrili da je seks “tjelesna aktivnost umjerenog intenziteta”, slična laganom trčanju ili ležernom plivanju.

Izgleda da jedna runda seksa u prosjeku sagorijeva 100 kalorija te podiže broj otkucaja srca na između 90 i 130 otkucaja u minuti. Osim toga, čini se da je popularni “missionary” zapravo najzahtjevniji položaj za lumbalnu kralježnicu, što povećava rizik od bolova u donjem dijelu leđa.

Istraživanje je predvodio tim sa Sveučilišta Almería, tražeći sve objavljene eksperimente koji istražuju fizičke zahtjeve spolnog odnosa.

Pronašli su 18 studija objavljenih između 1956. i 2020. godine, s ukupno 349 sudionika (264 muškarca i 85 žena).

Premda su se u studijama koristile različite istraživačke metode, istraživači bi od ispitanika uvijek tražili da se uključe u stvarni ili simulirani seks u različitim položajima te da pritom mjere fizički napor u smislu otkucaja srca, krvnog tlaka i korištenja kisika. Uz to, mjerili su naprezanja na raznim mišićima i zglobovima.

U pregledu rezultata istraživači su otkrili da se tijekom seksa općenito sagorijeva oko 100 kalorija – ali ta vrijednost uvelike varira jer se i prosječno vrijeme trajanja spolnih odnosa značajno razlikuje, a ne smijemo zaboraviti ni različita tijela koja su sudjelovala u eksperimentima.

Nedavna studija koja je tražila od više od 500 parova da izmjere svoje prosječno vrijeme snošaja izmjerila je raspon od 33 sekunde do 44 minute, sa srednjim vremenom od 5,4 minute.

Također, otkriveno je da se prosječni broj otkucaja srca tijekom seksa kreće od 90 do 130 otkucaja u minuti. Niži su otkucaji tijekom predigre prije ubrzavanja, dok se na vrhuncu, tj. pri orgazmu radi o 170 otkucaja u minuti.

Normalan je broj otkucaja srca u mirovanju za odrasle od 60 do 100 otkucaja u minuti.

Zahtjevnost za kralježnicu najveća je u misionarskom položaju (što je možda i najčešći položaj), za oba partnera. Međutim, najveći stres trpi osoba gore. Naime, fleksija i ekstenzija lumbalne kralježnice zbog ponavljanih naprijed-natrag potisaka kukova najčešći je izvor stresa za tijelo tijekom seksa.

Doggystyle bi mogao biti najbolji položaj za minimiziranje tjelesnog stresa, osobito na donjem dijelu leđa.

Istraživači su uočili nekoliko ključnih ograničenja objavljenog istraživanja:

Većina studija isključivo je istraživala fizičke učinke seksa na muškarce. Osim toga, većina je promatrala samo heteroseksualne parove.

Također je pomalo iznenađujuće što je u posljednjih deset godina objavljeno samo šest studija iako istraživači imaju priliku korištenja moderne tehnologije za točnije mjerenje tjelesnih zahtjeva spolnih odnosa.

 

 

TAGOVIistraživanje muškarac napor seks tjelovježba