Lifestyle

Za Martinje!

Aside Banners

10 nevjerojatnih alkoholnih rekorda za koje vjerojatno niste znali

Piše , Objavljeno

Vrijeme je kada slavimo dozrijevanje vina i spremamo alkohol za narednu sezonu, pa je stoga pravi trenutak za spomenuti nekoliko zanimljivih rekorda vezanih uz kapljicu.

Alkohol: kažu kako je zdrav u malim količinama, ali rijetko tko ga pije na takav način. Klasična “ne možeš s njim, ne možeš bez njega” priča, ali svejedno, i dalje je jedan od omiljenih ispušnih ventila i katalizatora zabave na svijetu. Kao takav, sa sobom povlači i neke uistinu fascinantne rekorde, a mi smo pobrojali 10 komada koje smatramo najzanimljivijima!

Najjače alkoholno piće na svijetu

spirytus

Poljska nam je tijekom povijesti dala toliko toga (iako se ovog trena ne mogu sjetiti niti jedne stvari, izuma ili značajnog Poljaka osim Roberta Lewandowskog, što je sramota ili za mene ili za Poljsku), ali alkohol je svakako jedan od njihovih najznačajnijih doprinosa čovječanstvu. I to ne bilo kakav alkohol, nego najjače komercijalno alkoholno piće na svijetu: Spirytus! Naša kolokvijalna izvedenica te riječi, špirit, uglavnom označava (gotovo) 100%-tni etanol, a Spirytus je praktički upravo to, samo sa 96 do 96.5% alkohola. U Poljskoj se može kupiti u svakoj trgovini i birtiji i smatra se svojevrsnim nacionalnim pićem, što je u skladu s duhom istočnoeuropskih zemalja koje vole popiti pravu žegu. “Uživao” sam s njime u nekoliko prilika i bome… zanimljivo se napiti medicinskog alkohola!

Najviše odjednom prenesenih punih krigli pive

oliver

Možda to niste znali, ali poznati festival ogromnih sisa u uskim bavarskim narodnim nošnjama Oktoberfest je zapravo započeo kao velika fešta u slavu i čast pive. Da, čudo, zar ne?! Osim što se u tim danima u i oko Minkena popije Jadransko more alkohola, cijene se i neke druge, naizgled bizarne stvari i običaji. Tako se konobari i konobarice karakteriziraju kao loši ili dobri ovisno o tome koliko litrenih krigli punih pive mogu ponijeti u jednom šusu, a neprikosnovani rekorder ove za život iznimno bitne vještine je frajer po imenu Oliver Struempfel. On je 2014. godine uspio isfurati 27 punih krigli pive i prenijeti ih 40 metara te time ostvariti vjekovni san obitelji Struempfel. Svaka čast!

Najveći račun u birtiji

alex

Tijekom svoje smo dugogodišnje birtijaške karijere ostavili silne novce u sumnjivim lokalima, ali nikada ni blizu kao Alex Hope, 23-godišnji lovaš koji je u noćnom klubu u Liverpoolu ostavio 328 085 dolara (valjda nije bio smrad, pa je zaokružio na 100). To vam je dragi moji otprilike 2 milijuna kuna za jednu večer pijančevanja, a pilo se uistinu sve i to u bezobraznim količinama. Pritom je glavom platila i boca Midas šampanjca od 30 litara za nekih 125 tisuća dolara, tako da smo sasvim sigurni kako nitko od gostiju nije pio gorki pelin. Neka se mali Alex proveselio, jer je uskoro uhićen zbog financijske prijevare (klasična piramidalna papilova) i trenutno guli svoju prvu od sedam godina u bajbukani.

Najjače pivo na svijetu

snake

Ime joj je Snake Venom, dolazi iz malene škotske pivovare Brewmeister, a od malih je nogu željela postati najjače pivo na svijetu. I bome, to joj je nedavno uspjelo! Sa gotovo nevjerojatnih 67.5% alkohola, ova bombica opasno rasteže definiciju riječi “pivo” i opasno se približava žesticama, ali tehnički je to i dalje hmeljno božanstvo. Nedavno smo se i nešto podrobnije osvrnuli na ovu malenu anomaliju prirode, pa za više informacija o procesu proizvodnje, okusu, cijeni i načinu kako se domoći koje bočice i nadudati se kao beba, pogledajte u ovom članku.

Najviše barova u jednoj ulici

la crosse

Za La Crosse u američkoj saveznoj državi Wisconsin vjerojatno nije čula niti većina Amera, a kamoli mi ovdje, a kako i bismo kada se radi o gradiću od bijednih 50-ak tisuća stanovnika. No, po onome što internet kaže, ovo bi uistinu mogao biti pravi maleni raj, s ponajboljom klimom, okolišem i sigurnošću u cijelom SAD-u. La Crosse je jak i ekonomski, prvenstveno zahvaljujući medicinskom turizmu, dvjema divovskim pivovarama, drugom najvećem Oktoberfestu na svijetu (nakon onog u Njemačkoj) i statusu jednog od omiljenih američkih kongresnih centara. S tolikim priljevom ekipe željne povremenih pogleda u dno čaše, nije nimalo čudno da je La Crosse grad s najviše birtija u jednoj ulici na svijetu! Radi se o nesumnjivo zabavnoj ulici Third Street, koja broji čak 360 hramova alkoholu.

Najstarija pivovara na svijetu

weihenstephaner

Kažu kako se prvo pivo počelo proizvoditi (proizvoditi je možda prejaka riječ) još tamo 10-ak tisuća godina prije Krista, a poznato je kako su sve velike civilizacije ranog doba tugu utapale i sretne događaje slavile upravo ovim napitkom. Stvari su postale ozbiljnije tek negdje početkom Srednjeg vijeka, kada nastaju i prve slavne europske pivovare (ponovno, pivovara je možda malo prejaka riječ). Većinu njih je povijest zaboravila, ali Weihenstephan Abbey u njemačkom Freisingu i dalje postoji te slovi kao najstarija pivovara na svijetu. Još uvijek postoje dokumenti i recepti iz 768. godine, koje su pedantno držali lokalni benediktinci i veliki ljubitelji ove lagane cugice!

Najviši ikada zabilježeni postotak alkohola u krvi

14,8

Čak i najbaždareniji cugeri trebaju paziti kada se neumjereno tanka, jer je svaka doza od 4 i više promila potencijalno smrtonosna ili može dovesti do alkoholne kome. Mnogi od vas su tijekom svoje karijere rekreativnih uživatelja dobre kapljice koji put i došli do te granice, koju vjerojatno pamtite (tojest, ne pamtite) kao “najgore pijanstvo ikada”. S druge pak strane imamo neimenovanog grobara koji je 1995. godine ulovljen u poljskom Wrocławu s čak 14,8 promila alkohola u krvi što je u svakom slučaju medicinski fenomen. Frajer je na poslu maznuo bocu žestice (spirytus?!) i eksao ju, sjeo u automobil i nakon nekoliko se minuta zabio u drvo, a pravo je čudo da je nakon svega ostao živ. Eto, ako već nije pokojni, može se pohvaliti da je dosegao uistinu neviđene granice pijanstva!

Najviše popijenih piva u jednom danu

andre

Iako ne postoje službeni podaci već je sve u sferama priča i legendi, mnogi izvori tvrde kako je kultni francusko-američki hrvač i glumac André the Giant tijekom jedne pijanke mogao popiti od 125 do 150 limenki pive od pola litre, što je uistinu nevjerojatnih 70-ak litara tekućine. Treba napomenuti kako je André bio gromada od 2,24 metra i dobrih 250 kilograma žive vage, ali toliko cuge sasuti u sebe… to je već vanzemaljski! Njegov bivši kolega i hrvač Mike Graham je nakon njegove smrti posvjedočio kako je div tijekom jedne večeri smazao točno 156 granata pive, što su kasnije potvrdili i drugi sudionici te epske pijanke. Mit ili istina? Na žalost, vjerojatno nikada nećemo saznati…

Najbrže ispijanje litre piva

steven

Neki idu na kvantitetu, drugi na kvalitetu, a bivši marinac Steven Petrosino ide na brzinu. On je tako 1977. godine postavio i do dana današnjeg zadržao rekord u najbržem ispijanju litre piva, za što mu je trebalo bijednih 1,3 sekunde! Čovjek se očigledno ispraksao i složio dobar sustav da toliku količinu tekućine unese u svoje tijelo u vremenu potrebnom da prosječni gledatelj procijeni koliko je smeće neka domaća humoristična serija, a dobra je stvar što uistinu postoje dokazi kako frajer to može izvesti. On je naime stvorio svojevrsnu karijeru brzinskim ispijanjem piva, pa tako na YouTubeu ima pregršt video klipova kojima demonstrira svoj talent. Evo jedan gdje 0,33 mjericu zdrma za 0,18 sekundi!

Najveći ikada održani tulum

roman

Misliš da je ona igranka koju si priredio u srednjoj školi kada su starci otišli na more bila epska? Sinko, nemoj da te čuje rimski car Titus, koji je složio takav tulum da se o njemu priča i 2 000 godina kasnije. Naime, nakon što je 80. godine poslije Krista napokon dovršen rimski Koloseum, otvaranje je proslavljeno feštom koja je trajala 100 dana, a tijekom koje je praktički cijeli Rim bio razvaljen od jutra do mraka. Tijekom samo jednog posebno velikog tuluma je ubijeno čak 9 000 životinja, a vjeruje se kako je po završetku stodnevnog razbijanja nekoliko životinjskih vrsta i izumrlo. Od ostalih brojki valja spomenuti i 2 000 mrtvih gladijatora samo tijekom ceremonije otvorenja, kao i doslovno desetke tisuća robova i zatvorenika koji su narednih dana glavom platili kako unutar zidina ovog velebnog zdanja, tako i na ulicama, rekreirajući slavne bitke za užitak svojih bogatih gospodara i slobodnog naroda Rima.

TAGOVIalkohol alkoholizam cuga fešta kapljica martinje pivo rekordi tulum vino

Komentiraj