Lifestyle

Korisno!

Aside Banners

4 jednostavna trika kako kavu učiniti ukusnijom i boljom za tvoje zdravlje

Mnogima je teško uopće zamisliti dan bez popijene kave, ali postoji nekoliko jednostavnih načina kako to iskustvo učiniti ukusnijim i zdravijim.

Piše , Objavljeno

Svaki ovisnik o kavi taj tamni doping i magični napitak od kojeg svaki tmuran dan postaje barem za nijansu manje tmuran tamani bez mnogo obzira prema svom zdravlju, a često i kvaliteti onoga što pije. Glavno da ima kofeina i da pomogne pregrmiti tih 24 sata muke i patnje koju nazivamo životom. No kavu ne treba konzumirati olako, jer iako te neće pretvoriti u prljavog đankija bez zubiju, nesavjesno bi ispijanje moglo izazvati neke prilično neugodne posljedice u kasnijem životu. Zato nutricionist Nik Toth donosi četiri vrlo korisna i krajnje jednostavna savjeta kako to iskustvo učiniti što zdravijim, a time i korisnijim i ukusnijim za kavoljupce!

1. Ne pij kavu čim se probudiš

kava 2

Navika koje se mnogi zasigurno drže, a koja ni u kojem slučaju nije preporučljiva. Naše tijelo je evolucijski prilagođeno buđenju, tako da je i razina kortizola (hormon koji rješava hrpu toga u tijelu, uključujući i ono što nazivamo “življenjem”) najveća upravo u tom periodu, a kako kava potiče lučenje kortizola dolazi do svojevrsnog pobijanja učinka. Em će naše tijelo patiti, em kava neće imati toliko dobar učinak kao da se popije koji sat nakon buđenja!

2. Pojedi nešto prije kave

kava 1

Popiti kavu na tašte je otprilike kao progutati hrpu šljunka: želučani sokovi se abnormalno luče, a nemaju što razgraditi. Posljedica je nadraživanje sluznice koja u kasnijim godinama može uzrokovati cijelu lepezu probavnih problema, a niti živčani sustav ne ostaje potpuno lišen negativnih simptoma. Zato je najbolje staviti nešto u kljun da se probavni sustav stimulira na prirodan način, a to uistinu ne mora biti mnogo… komad kruha s marmeladom ili jabuka će biti sasvim dovoljni!

3. Izbaci mlijeko

kava 3

Mnogima je kava ukusnija s mlijekom, ali stručnjaci tvrde kako bi ga u ovom napitku svakako trebalo izbjegavati. Naime, kava je sama po sebi prirodno kisela, a kako je i mlijeko kiselo, dobijemo mješavinu koja polagano, ali kontinuirano razara sve u što se ulije. Preporuka je rokati čistog crnjaka, a ako se već mora malo “olakšati”, korisno je poslužiti se nekom alternativnom običnom kravljem mlijeku, poput bademovog mlijeka.

4. Zamijeni šećer nečim drugim

kava 4

Kao i u slučaju mlijeka, mnogi ne mogu podnijeti okus čiste crne kave, pa zrokaju dvije-tri žličice šećera unutra. Moramo li uopće podsjećati koliko to može biti štetno? Ako se ova praksa ponavlja jednom-dva put tjedno vjerojatno nema razloga za brigu, ali 3-4 šalice kave dnevno sa po dvije žličice šećera i sve to u periodu od 20-ak godina… računica je sasvim jasna i bez računanja. Na svu sreću, postoje mnoge kvalitetne i zdravije alternative industrijskim zaslađivačima, a jedna koja sve više dobiva na popularnosti jest stevia. Nije baš jeftinjak k’o šećer, ali vrijedi dati par kuna više za zdravlje!

TAGOVIbuđenje doping jutro kava kofein navike savjet trik

Komentiraj