Lifestyle

Aside Banners

5 jutarnjih navika koje će ti olakšati život

Piše , Objavljeno

Ako želiš pobjeđivati od trenutka kad ustaneš, vrijeme je za najbolje moguće izbore. To znači ubijanje starih loših navika i stvaranje novih, puno boljih. Ovo je pet navika koje su ti prijatelji.

Bježi od snoozea

Kad pričaš o navikama ujutro, najčešće će to pasti na čašu kave, doručak, tuš – ali prije svih tih važnih trenutaka u početku dana, postoji nešto što većina ljudi radi. Snooze.

Snooze je jedna grozna stvar koju si radiš svako jutro. Nismo ni mi bolji, navijemo sat pola sata ranije nego što se trebamo ustati – čisto da možemo još malo lupati snooze. Nema smisla.

Upotreba snoozea je nešto što ti zapravo nimalo ne pomaže jer te samo umara sve više i više. Ciklus sna ti biva poremećen i osjećat ćeš se ošamućeno.

Navij alarm kad se trebaš ustati. Tad ustani. Stavi alarm (iako svi znamo da je u pitanju smartphone) na drugi kraj prostorije i probaj odoljeti potrebi da se vratiš u krevet.

Ne preskači doručak

Kažu da je doručak najvažniji obrok u danu. Nemojte ga preskakati, osim ako ste namjerno na nekom režimu prehrane. Podsjećamo da si nakon spavanja 8 sati zapravo 8 sati u postu – tijelo ti pati i žudi za glukozom. Pomozi mu, preskoči peciva i krafne, izaberi hranu s proteinima i vlaknima.

Svakako iskapi i veliku čašu vode jer smo nakon osam sati sna svi malo dehidrirani, a i možda ti izbor hrane bude bolji tijekom dana.

Nemoj ostati u mraku

U mraku naša tijela i dalje misle da je vrijeme za spavanje. Ako oko tebe nema tolikog onečišćenja svjetlom (da, to je isto fenomen u urbanim područjima), pokušaj spavati bez spuštenih roleta ili navučenih zastora. Prirodno svjetlo će te “centrirati” i dati tvom tijelu signal da je vrijeme za aktivnost.

Pripremi se ranije od najranijeg

Znaš zašto Steve Jobs i Mark Zuckerberg nose istu odjevnu kombinaciju?

Previše odluka te može paralizirati ili barem usporiti. Pripremi sve što trebaš pripremiti noć prije. Bez obzira radi li se o odjeći za sutra, pakiranju stvari za trening ili pripremi ručka za posao. Isplaniraj sve ranije pa ćeš moći malo više uživati u jutru.

Provjeravanje notifikacija

Provjeravanje notifikacija u rano jutro (ili kad god se budiš) te može uništiti. Ili ćeš potrošiti previše vremena skrolajući kroz različite društvene mreže ili ćeš upasti u more poruka i mailova. Sačuvaj stres za ured.

Stara indijanska poslovica kaže da čovjek ne bi trebao progovoriti prvih sat vremena od buđenja. Trebaš vremena biti solo sa svojim mislima. Čak i ako moraš progovoriti, nemoj trošiti divno vrijeme nakon buđenja na događanja oko tebe, posveti se sebi.

TAGOVIjutro savjeti

Komentiraj