Lifestyle

Ajd ne cmizdri, nego slušaj

Aside Banners

6 korisnih pogrešaka koje ćeš sigurno napraviti nakon bolnog prekida

Piše , Objavljeno

Prekinuo si dugogodišnju vezu s ljubavi svog života i nalaziš se na velikoj životnoj prekretnici. Da, sigurno ćeš napraviti barem 5 od 6 ovih korisnih pogrešaka!

prekidIma nešto univerzalno u nama ljudima zbog čega se u određenim trenucima gotovo svi ponašamo na isti način i po već ustaljenom i provjerenom obrascu. Jedan od takvih slučajeva jest i bolni prekid ljubavne veze, koji će samo totalni sociopat ili nekakav transcedentirati hippie jednostavno otpuhati s ramena i nastaviti sa svojim životom kao da se ništa nije dogodilo. No istina jest da se dogodilo nešto veliko i da se upravo raspalo nekoliko mjeseci, godina ili desetljeća ljubavi, pažnje i preskakanja bezbrojnih prepreka.

Možda si mislio da je ona ljubav tvog života, možda si napravio neku sitnu pogrešku koju ona nije mogla preboljeti, možda je shvatila da jednostavno nisi njezin princ na bijelom konju, ali to je ionako manje bitno. Bitno je da si čovjek i da imaš osjećaje, među kojima prevladava bol. A kako rješavamo bol nakon ljubavnog brodoloma? Pa, ovih je šest korisnih pogrešaka svakako najčešća i najbezbolnija opcija, a ako si imao 100%… ne znamo da li da ti čestitamo ili da budemo zabrinuti?! Prije nego spoznate gorku istinu, valja napomenuti kako je članak pisan iz muške perspektive i to s fokusom na muško čitateljstvo, ali nadamo se kako će se i mnoge žene prepoznati u tome!

1. Uništavanje u alkoholu i lakim/teškim drogama

prekid 1

Zašto je korisno: Za uživati u alkoholu nikada ne treba neki poseban razlog (iako nam savjest i zakoni govore da aktivno ne propagiramo takve akcije, kao niti uživanje u drogama bilo koje vrste), a posebno je milo kada možeš utapati tugu u žestokom i igrati uvijek popularnu igre poput “kako izgleda dno čaše“, “koliko trebam popiti da se ne sjećam ničega” i “gdje sam se to probudio“. Nakon bolnog prekida obično dolazi navala emocija, sjećanja i samosažaljenja, a kao muškarcima nam je prvi instinkt potisnuti to što jače i dublje. Skupi par dobrih prijatelja, pozovi stare drugare Jacka, Johnnya i Jima i pusti da te alkohol resetira!

Zašto je pogreška: Kao i u svemu u životu, niti u preboljevanju bivše nema prečica, a utapanje u alkoholu sigurno neće pomoći da se osjećaš bolje. Da, možda te otupi na tih par sati, ali drugi dan ćeš se uz bolno stezanje u prsima morati boriti i sa epskim mamurlukom. Možeš ti nastaviti klinom izbijati klin, ali ako ne riješiš taj problem sam sa sobom i to trijezne glave, prije ćeš umrijeti od ciroze jetre nego moći nastaviti s normalnim životom.

Savjet braće s Idesh!-a: Teške alkoholne noći zamijeni odlaskom u prirodu ili toplice, nekakvim višednevnim izletom ili čak putovanjem na ono jedno mjesto na koje si oduvijek htio otići, ali njoj je bilo draže rješavati kvizove na Facebooku. A u tim prilikama možeš potražiti i malenu pomoć suhih zelenih biljaka u papiriću koje će svaki tmuran dan učiniti barem malo vedrijim!

2. Pokušaji da ju vratiš i kovanje “romantičnih” mega-planova

prekid 2

Zašto je korisno: OK, prekinuli ste, ali to ne znači kako se moraš predati i izvaliti se kao krepana mačka, čekajući da te netko lopatom skupi s ruba ceste i baci u spalionicu. Skužio si u čemu je problem i gdje si griješio te ćeš pokušati učiniti sve da joj pokažeš kako je prekid s tobom bio njezina najveća pogreška u životu. Možda bi se napokon moglo isplatiti onih 13 tisuća romantičnih komedija koje te je natjerala da gledaš s njom, pa ćeš potrošiti pola plaće na cvijeće i darove koje joj šalješ na posao, kući, roditeljima, prijateljicama i osnovnoškolskoj učiteljici. Možda izdvojiš koju kintu za poruku na nebu (Hughu Grantu je upalilo, što ne bi i tebi?!), napišeš ep zbog kojeg bi se posramio i Ivan Mažuranić ili snimiš emotivni cover neke od Adelinih venorezačnica? Spreman si učiniti uistinu svašta, ne kapirajući vjerojatno da time i sam rasteš, spoznaješ svoje greške i učiš na njima, ali i koliko si daleko spreman ići zbog ljubavi.

Zašto je pogreška: E pa prijatelju, uzaludan ti je taj trud. Kada se vaza jednom razbije u 1000 komada, nemoguće ju je složiti natrag, koliko god ljepila, vremena i truda potrošio. Osim ako si profesionalni restaurator. A nisi. Možda misliš kako si baš ti jedan od onih sretnika kojem će uspjeti vratiti ljubav svog života, ali ako ju nekako i uspiješ privoliti da ti da drugu šansu, vrlo brzo ćete oboje shvatiti kako to nema nikakvog smisla. Uostalom, jel ti treba to da priča svojim frendicama ili novom dečku kako ju smaraš nekim izlizanim “romantičnim” gestama i da ti se tamo neki čobani smiju?

Savjet braće s Idesh!-a: Ako se već osjećaš kreativno i imaš milijun ideja kako joj dokazati svoju ljubav, učini to, ali joj nikada nemoj pokazati. Napiši knjigu, skladaj pjesmu, naslikaj sliku, izradi nešto… Najljepša umjetnost nastaje iz boli i patnje, pa zašto to ne iskoristiti? I naravno, ne dati joj to zadovoljstvo da uživa u onome što znaš i imaš!

3. Preslušavanje samo najdepresivnije glazbe koju možeš pronaći

prekid 3

Zašto je korisno: Iako nam stoljeća evolucije i preci koji su rukama trgali vratove svojih protivnika nalažu da u svakoj situaciji budemo muškarci, teško je ostati tvrd kao stijena kada ti poslije prekida zasvira Whitney Houston, Toni Braxton, Adele ili bilo koja žalopojka koju prije nisi mogao smisliti, a tek sada kužiš. Čak se i Gibonni više ne čini kao pretenciozni seronja već netko tko stvarno razumije kroz što prolaziš! Onda polagano počinješ shvaćati da je gotovo svaka stvar koja se pušta na radiju zapravo neka ljubavna pjesma tmurne tematike, pa ti nekako bude lakše jer vidiš da nisi sam u tome i da su svi prošli kroz to što ti prolaziš.

Zašto je pogreška: Depra zove depru, a ako predugo ostaneš u tom krugu, riskiraš mnoge jadne noći u kojima liješ suze slušajući, usudimo li se to uopće reći… Olivera Dragojevića! Misliš li da su tvoji pradjedovi i njihovi djedovi bili nekakve plačipičke koje su imale vremena tugovati za ženama? Normalno da nisu, jer kada vadiš mač iz trbuha ili jurišaš u prvom redu pred diviziju napaljenih Švaba sa strojnicama, poslažeš si neke druge prioritete u životu.

Savjet braće s Idesh!-a: Uzmi jedan dan za sebe, složi si finu vruću kupku s mirisnim uljima, balzamima, onim šumećim lopticama, ružinim laticama i svim tim sranjem iz serija, zapali abnormalno mnogo svijeća po cijeloj kupaonici, uđi u kadu, odvali najljigaviju romantiku iz 80-ih, stavi krastavce na oči i onda sve zasladi klasičnom senzualnom masturbacijom. Pa da vidiš kako se rješavaju problemi…

4. Prostitutke, lake prijateljice, nepoznate djevojke za jednu noć, kolegice s posla…

prekid 4

Zašto je korisno: Jel potrebno uopće odgovoriti na ovo pitanje? Seks je, naravno da je korisno! Ali opreza nikada dovoljno, pogotovo kada ga turaš negdje gdje su ga mnogi već turali…

Zašto je pogreška: Kao i alkohol, seks s nepoznatim ženama i curama prema kojima ne osjećaš ništa možda kratkotrajno riješi taj bremen na leđima, ali drugi dan ćeš se ponovno osjećati kao govno. No, za razliku od opijanja, barem nećeš biti mamuran, pa možeš krenuti u lov na novu mladu damu željnu rebound akcije.

Savjet braće s Idesh!-a: Gumica brate, samo gumica. Ne treba ti da idućih dva tjedna pišaš zeleno ili da ti se za par mjeseci javi da moraš nabaviti veći stan, jer se ona, tvoj mali, njezina mama, bivši dečko i pol tuceta prijateljica s faksa sele k tebi!

5. Stalkanje (društvene mreže za lakše slučajeve, u živo za teže)

prekid 5

Zašto je korisno: Ne valja brate, jednostavno ne valja! Znamo da je koncept ovog članka takav da vidimo i korisne stvari nekih pogrešaka, ali od stalkanja stvarno nema apsolutno nikakve koristi. To je otprilike kao kada te netko pogodi kopljem u prsa (poznati osjećaj, svi smo bili ranjeni u križarskim ratovima) i ti umjesto da ga izvučeš, ti ga još više nabijaš unutra, okrećeš, vrtiš i čačkaš s njime.

Zašto je pogreška: Biti će ti samo još gore, znanstveno dokazano i potvrđeno na uzorku od svakog muškarca koji je ikada hodao ovom planetom. Možda će još prvih par dana i stavljati neke tužne pjesmice i statuse o izgubljenoj ljubavi i to će ti davati neku nadu, ali već nakon prvog tjedna ćeš biti lanjski snijeg i žalopojke će zamijeniti fotke iz izlazaka, motivirajuće baljezgarije i vrlo skoro natruhe novog ispunitelja njezinih rupica. Da, da… čak i one u koju nisi smirio zaviriti! Jel stvarno želiš gledati to preko društvenih mreža ili još gore, u živo? Naravno da ne! Presjeci sve veze, odfrendaj, blokiraj, zapali i odseli se ako je potrebno, ali zaboravi na bilo kakav izravni ili neizravni kontakt.

Savjet braće s Idesh!-a: To što ti nju ne stalkaš, ne znači da ona neće tebe. Zato ne budi pipica s linkovima na Balaševićeve mudre citate od kojih si poželiš viljuškom iščupati vene i tužnim statusima o prolaznosti života i ljepotama nihilizma, već rokaj te fotke s partija, budi smiješan, neopterećen i veseo te joj pokaži da ti svojim sranjima nije niti ogrebala auto, a kamoli nanijela neku štetu. Je li to istina ili nije, kao da je bitno…

6. Prestanak bilo kakvog kontakta

prekid 6

Zašto je korisno: Kao i u gornjem primjeru, ništa dobroga ne može doći iz toga da nakon prekida ostaneš u kontaktu s njom. Dobro, postoje određene iznimke kada je vaša veza završila u koliko-toliko prijateljskom tonu, ali ako je prekid bio bolan, vrijeme koje ćeš utrošiti da preboliš je mnogo bolje provesti bez da ju vidiš i čuješ. Svi stručnjaci za ovu problematiku propagiraju takozvani no contact rule, a osim što se ide na onu foru “daleko od očiju, daleko od srca“, moći ćeš se distancirati od nastavka njezinog života bez tebe. A ako je bila barem ičemu, jasno ti je kako može naći novog tipa u roku jučer…

Zašto je pogreška: Ipak, proveli ste dosta vremena zajedno, dijelili mnoge stvari, u nekom periodu života bili jedno drugom najvažnija osoba na svijetu i to svakako treba poštivati. Jer ako si nekoga volio jednom, teško da ćeš ga u drugom trenutku početi mrziti. Naše postojanje na ovoj planeti je s istekom trajanja i ne treba ga provesti prezirući i otuđujući se od ljudi do kojih ti je (nekada bilo) stalo. Pfff, ovakve mudrosti se inače masno plaćaju kod psihića, a mi vam ih dijelimo za džaba. Nema na čemu. Tko zna, za godinu, dvije ili pet, možda možete zajedno popiti i kakvo pićence. Možda se ona tada i ponovno zaljubi u tebe, ponovno prohodate i budete sretni, jer ipak, prošlo je dosta vremena, odrasli ste i sazreli te imate drugačiji pogled na svijet. A kada se to dogodi i ona pomisli kako je možda ipak pogriješila… onda ju spucaš kao Ronaldo slobodnjak s 30 metara i osvetiš se onako kako si od prvog dana prekida i želio. Da, mržnja i prezir ne valjaju… ali osveta je tako slatka!

Savjet braće s Idesh!-a: Sine, znaš ti koliko žena ima na ovoj planeti? Masu. A s koliko si ti njih bio? Pet-šest? Pa što čekaš?! Dosta je cmoljenja, vrijeme je da skineš gaće i baciš se na posao!

TAGOVIalkohol bol droga ljubav patnja pogreška prekid seks slomljeno srce veza

Komentiraj