Lifestyle

nije tako jednostavno

Aside Banners

5 mitova o vaginama u koje biste trebali prestati vjerovati – što prije

Piše , Objavljeno

„Što je seksualni odnos?, pitao je mali Nai tatu Bena kojeg glumi Viggo Mortensen u dragom nam filmu Captain Fantastic. „Kada muškarac stavi svoj penis u žensku vaginu“, doslovno, bez ikakve cenzure objašnjava tata. Malom naravno ništa nije jasno. „Zašto bi muškarac stavljao svoj penis u žensku vaginu?”, pita dalje znatiželjni Nai. „Jer im to oboje može pružiti zadovoljstvo. I jer kombinacija muške sperme i ženskih jajašca može stvoriti bebu“, objašnjava strpljivo tata. Mali, još više zbunjen, dalje pita: „Ali…ona od tamo…piški?“ „Pišalina ne dolazi iz vagine već iz uretre, ali generalno govoreći- da, od tamo žena piški.“

Snimka zaslona (87)

Kad bi svi roditelji na ovaj način pričali sa svojom djecom o seksu i spolnim organima umjesto da im radi vlastite nelagode pričaju priče o rodama, i kada bi u školama imali seksuslni odgoj umjesto vjeronauka, možda vagina ne bi bila takva misterija i odraslim muškarcima. Ali, istraživanja pokazuju da puno odraslih muškaraca, koji su redovno u doticaju sa vaginama, nemaju pojma o tome „čega sve ima tamo dolje i čemu služi“. Ne želiš biti taj muškarac.

Pet najčešćih mitova vezanih uz vaginu

  1. Mit: Stidne usne i klitoris dio su vagine

Za neke je vagina mjesto između ženskih nogu i to je sve. Unutra? Vagina. Vani? Vagina. Klitoris, velike stidne usne, male stidne usne? Vagina, vagina, vagina.

buzz

Stvarnost je ipak nešto drugačija i ženski spolni organ je nešto kompliciraniji od muškog (what a surprise). Pa da ponovimo malo biologiju koju niste slušali u 5. razredu osnovne jer ste bili zaokupljeni cerekanjem na fotografiju vagine.

Snimka zaslona (89)

Vagina i stidnica nisu ista stvar. Stidnica je vanjski organ ženskog spolnog sustava koji se nalazi izvan zdjelice, a uključuje Venerin brežuljak, velike i male stidne usne, klitoris (ili po naški dražicu!), te predvorje rodnice sa žlijezdama. Vagina je ono gdje pokušavaš ugurati svoje prste ili penis.

I iako vam se ovo možda ne čini bitnim, samo zamislite situaciju u kojoj žena uzima vaš testis u ruku i kaže: “kako sladak penis”. Stvar je ista.

  1. Mit: Vagina postaje labava ili široka od puno seksa ili seksa s puno partnera

Poznata teorija među dijelom muške populacije je da se vagina „troši“ i postaje labava i široka ako je u nju penetriralo puno penisa. Ova retorika, naravno, ima samo jednu svrhu, a to je da ponizi ženu koja ima više seksualnih partnera na način da joj vagina više ne valja i zato je za „odbacit“, što je klasičan primjer slut-shaminga.

Breaking news: stvari ne funkcioniraju tako, ali pokušati ćemo to objasniti što jednostavnije.

Vagina je nešto poput elastične vrpce. Možete je ispružiti i razvlačiti, ali jednom kada pustite, vraća se u prvotni oblik. Da nije tako, na koji način bi se ikada opet seksala žena koja je jednom rodila? Puno penetracije s vremenom neće ugroziti veličinu vagine, a kad smo već kod širine vagine, muškarci su još oko nečega u potpunoj zabludi (neki, naravno, ne ti).

Naime, većinu muškaraca idealnu vaginu smatra onu koja je uža, no uskoća vagine najčešće nije dobar znak. Kad je žena jako uzbuđena, vagina će se prirodno opustiti i navlažiti, a razlozi tome su biološki- kako bi se olakšala penetracija, a posljedično i reprodiukcija. Vagina se sužava iz nekoliko razloga, a ni jedan od njih nije dobar. To može biti radi depresije, anksioznosti, manjka libida ili jednostavno zato što je niste dovoljno uzbudili.

Govoriti ženama da ne bi trebale uživati u seksu jednako i često kao muškarci, dvostruki je standard koji je duboko problematičan. A bacanje neutemeljenih mitova o veličini vagine samo pogoršava problem. Zamislite da ste kao mali dječak odrastali uplašeni da će vam se penis smanjiti ako se budete previše seksali jer ste čuli žene kako se šale o penisima promiskuitetnih muškaraca koji se stisnu od previše uskih vagina. Not quite fun?

3. Mit: Vagina je najvažnija

Nope. Wrong again. Većina žena, vjerovali ili ne, ne doživljava vrhunac od penetrativnog seksa koji uključuje tvoj penis u njenoj vagini. Činjenica je da ćeš ju oralnim seksom ili stimulacijom klitorisa (koji nije vagina) puno prije do toga dovesti. To ne znači da žene ne uživaju u penetrativnom seksu, ali mnoge bez istodobne stimulacije klitorisa na ovaj način neće svršiti. Tako da – više pozornosti klitorisu, koji se, kako smo naučili još na točki broj 1, ne nalazi u vagini već je dio stidnice.

Da to opet stavimo u perspektivu uškarca. Zamislite da je vaš penis (ono čijom stimulacijom dolazite do užitka) njen klitoris, a vaši testisi su vagina. I sad zamislite da se žena igra isključivo sa vašim testisima. Ne bi bio loš osjećaj, ali, bilo bi prilično razočaravajuće da zanemaruje dio koji vas zapravo dovodi do vrhunca, je l’ tako?

4. Mit: Žena se uzbudi čim joj dotakneš vaginu

Ako posjeduješ penis, vjerojatno si već navikao na situaciju u kojoj je on spreman za akciju već nakon prvog dodira. Često ni dodir nije potreban, dovoljan je pogled. Da. To su muškarci. Žene i njihove vagine ne funkcioniraju na sličan način.

orgazam

Prema Morse, za većinu muškaraca i žena načini na koje se uzbuđuju su različiti. Spontana želja, karakteristična za muškarce, znači da se možete uključiti sami po sebi i to prilično lako. Kod žena je češća responsivna želja, što znači da će joj pri uzbuđivanju trebati malo više od toga. U ovom slučaju, najbolji vam je prijatelj predigra koja najviše služi za psihološku stimulaciju, a tek potom fizičku. Jednostavno guranje prstiju u njeno međunožje vjerojatnije će je prije razbjesniti nego uzbuditi.

5. Mit: Stidne usne trebaju izgledati na određeni način

Pornografija je velikim dijelom odgovorna za zabludu da stidne usne trebaju izgledati na određeni način. A ako ste gledali poveći broj pornića , vjerojatno ste navikli vidjeti žene bez dlaka i stidne usne koje su sve više ili manje slične što vas naravno vodi do zaključka da sve tako izgledaju.

Jednako kao što postoje kratki i dugi penisi, debeli i tanki, ravni i zakrivljeni, tamni i svijetli, tako postoje i različite vrste stidnih usana i ni jedne nisu neuobičajene ili neprirodne.

*Ovaj tekst je napisala osoba s vaginom*

TAGOVIspolni organi vagina