Lifestyle

Aside Banners

5 načina kako se što prije oporaviti nakon napornog treninga

Piše , Objavljeno

Malo toga se može mjeriti s osjećajem koji imaš odmah nakon dobrog treninga. Gotovo da možeš osjetiti kako ti se bicepsi povećavaju pri povratku iz teretane, a o feeling good vibeu da i ne govorimo.  No, najgora stvar kod vježbanja je osjećaj dan kasnije, poznat kao upala. Ona je i najčešći razlog zašto mnogi odustanu od svojih novogodišnjih odluka vraćanja u formu i prije kraja prvog mjeseca.

Kako ti se to ne bi dogodilo i ove godine te kako bi minimizirao upalu mišića, slijedi ovih pet savjeta.

1.Pij više vode

voda 1

Ako želiš smanjiti bol u mišićima nakon treninga, moraš obratiti pažnju na potrošnju vode. Osim što je i inače preporučljivo tijekom dana piti što više vode, da bi spriječio bol u mišićima, činite to tijekom i nakon treninga. Osobni trener Kendall Wood i autor knjige “Core Fitness Solution,” kaže kako bi odmah nakon treninga trebalo popiti minimalno 3 dcl vode.

2. Više spavaj

san 1

Nedovoljan i nekvalitetan san uzrok je brojnih problema, pa tako o njemu ovisi i koliko dobro ćeš odraditi trening, kao i koliko brzo ćeš se nakon njega oporaviti. Istina je da se naše tijelo najbolje rekuperira dok spavamo, tako da izbjegavaj noćne Netflix maratone i pobrini se osigurati barem 6 sati kvalitetnog i neprekidnog sna svake večeri. Na taj ćeš način najbolje napuniti baterije i moći odraditi kvalitetan trening bez previše problema.

3. Prije kreveta – proteini

milk

Ovo istraživanje iz Nizozemske sugerira da bi nakon treninga, a prije spavanja trebalo pojesti mali obrok na bazi proteina da biste smanjili bol u mišićima. Protein je odličan alat u obnavljanju mišića, tako da je razumljivo da pomaže olakšati bol u mišićima u bilo koje doba dana, ali ovo je prvo istraživanje koja ga povezuje s prehranom prije spavanja. “Ako ste imali naporan trening ujutro ili nakon posla, pametno je popiti čašu mlijeka ili jogurt ili neki sir prije spavanja kako biste pomogli oporavku vašeg tijela dok spavate”, sugerira Wood.

4. Masaža nakon treninga

masaža 1

Ok, možda nemaš vremena (ni para) nakon svakog treninga ići na masažu, ali možeš si pomoći i sam tako da izmasiraš onaj dio tijela gdje bi sutra mogao očekivati upalu. Ako si radio noge, protrljaj malo bedra i listove – pomoći će u smanjivanju upale. “Neki momci izbjegavaju masaže, ali one mogu biti zdrav dio bilo koje zdrave fitnes rutine”, kaže i Wood.

5. Prirodni sokovi

001

Istraživanje sa Medicinske škole Joan C. Edwards iz Huntingtona, nedavno je potvrdilo kako sok od trešnje može smanjiti bol u mišićima za više od 30 posto. Drugo istraživanje objavljeno u Journal of Agricultural and Food Chemistry ukazuje da i sok od lubenice može biti jednako učinkovit.  “Voćni sokovi, općenito, odličan su dodatak svakoj zdravoj prehrani, a njihova antioksidacijska svojstva pomoći će ublažavanju bolova u mišićima”, kaže Wood. No ovakva pića u trgovinama su gotovo uvijek puna dodatnog šećera tako da je najbolje sok napraviti sam ili kupovati one zdravije varijante te ih razrijediti s vodom. 

TAGOVIfitnes trening upala mišića