Lifestyle

dude, sweet

Aside Banners

5 načina kako smanjiti unos šećera u prehrani (koji ti i nije baš neki prijatelj)

Piše , Objavljeno

Netko je u ured donio krofne. Pa joj uz kavu (i nekad Colu) dobijemo keksić. Pa poslije ručka trebamo nešto slatko. Pa poslijepodne nam pada koncentracija pa roknemo jedan Red Bull. Prije nego se uspiješ okrenuti (jer ono, teško si pokretan), progutao si pola kilograma šećera. Najbolje od svega – šećer se ne krije samo u očitim slatkim krivcima nego svuda.

Ovisni smo o šećerima, ne pomažu nam ni figuri ni zubima, a realno – možemo bez njih jer nisu prava hrana. Jedite pravu hranu. JediMO pravu hranu.

Doručak je važan – zašto ga onda kvariš šećerima?

Roditelji nam oduvijek tupe kako je doručak najvažniji obrok u danu (iako postoje i zagovornici toga da je svaki obrok jednako važan te da se doručak može i preskočiti). Puno ljudi započne dan sa šećernim bombama u obliku (pre)slatkih pahuljica, voćnih sokova, džemova i marmelada te slatkih peciva. U svemu se kriju šećeri pa deder izbaci te prazne ugljikohidrate i ubij tanjur ili zdjelu nečeg što ima proteina, zdravih masti i svježeg voća.

Nauči čitati poleđinu proizvoda

Ili prednji dio. Ili lijevi ili desni. Nije važno, trebaš znati pročitati nutritivne vrijednosti. I sastojke. Sve što završava s -ose ili -oza je zaslađivač. Fruktoza, dekstroza, glukoza, sukroza. Pa ima tu i kukuruzni sirup, koncentrati voćnih sokova, čak i med ili melasa. Na tebi je da saznaš i odlučiš koliko šećera možeš tolerirati.

Snackovi mogu biti i zdravi

Kad si gladan, nisi svoj. Ali… Ali! U redu je pojesti Snickers nekad, ali to ti nije snack koji će tvom tijelu napraviti uslugu. Čak i “zdrave” “energetske” pločice su natrpane šećerima. Preskoči to sve i izaberi suho voće ili bademe, lješnjake, orahe. Također, sve umjereno. Nemoj ih jesti dok buljiš u neki video i nemoj ih jesti iz vrećice jer nećeš prestati dok vrećica ne bude prazna. Uzmi šaku i to je to.

Također, spakiraj si snackove za posao unaprijed da ne dođeš u iskušenje u redu s čokoladama i čokoladicama.

Pripazi na mliječne proizvode

E… Jogurt sa smanjenim udjelom masti ti je najveći neprijatelj. Bljutav okus zbog manjka masti se nadoknađuje šećerom, a veći neprijatelj ti je šećer iz jogurta nego mast. Zdrava zašećerena mlijeka i voćni jogurti – bježi od tog. Uzmi pravi jogurt. Grčki jogurt ako možeš. Nešto što ima dobru dozu proteina. Manje ćeš biti gladan i neće ti energija rapidno pasti.

Zdrave masti i proteini su ključ – ključ svemira

Jedi povrće, možeš jesti i ugljikohidrate (biraj zdravije izvore ugljikohidrata), ali ključ su proteini i zdrave masti kako bi ostao sit i imao uravnoteženu energiju za sve svoje aktivnosti. Šećeri ti napucaju razinu energije pa doživiš carb crash i onda pojedeš sve ikad. Ako ostaneš sit i energiziran nećeš doživjeti nagle promjene šećera u krvi.

Budi zdrav. Ako te što dodatno zanima, pitaj, naći ćemo odgovor.

TAGOVIfitness savjeti tijelo zdravlje

Komentiraj