Lifestyle

tihe ubojice

Banner 300

5 najboljih električnih automobila – a nisu baš svi Tesla

Piše , Objavljeno

Nekoć su električni automobili izgledali kao plastične igračke, svi su ih ismijavali, a i nisu baš bili učinkoviti. Čak je i Seinfeld u jednoj epizodi imao situaciju u kojoj je uključio radio na sekundu i cijeli auto je umro jer je radio posisao svu energiju.

Izazivamo te da pogledaš BMW-ov koncept za električni automobil i da ne osjetiš nelagodu dok gledaš kako taj auto klizi kroz krajolik.

Sve se to promijenilo, sada električni automobili imaju svoje tržište, kilometraža (ili miljaža, ovisi gdje si) je respektabilna, lakše se puni, a postoje i superchargeri koji ubrzavaju cijeli postupak. Još uvijek je teško zamisliti da će uskoro pobijediti u utrci s “običnim automobilima”, ali na duže staze bi se stvari mogle promijeniti – pogotovo ako električni automobili budu kvalitetni i privlačni kao ova čudesa.

Mini Electric

mini electric električni automobili

Baterija na Mini Electricu nije baš najjača, na jednom punjenju doseg mu je oko 200 kilometara pa ćeš morati dobro isplanirati sve svoje aktivnosti i putovanja. Ubacili su i neke dizajnerske naglaske koji nam se i ne sviđaju previše, ali i dalje je ovo jedan od najsimpatičnijih malih automobila na svijetu i možeš se igrati Mario Karta po gradskim ulicama.

Volkswagen ID.3

volskwagen id3 električni automobili

Skoro iste veličine kao Golf, potpuno električni, atraktivno dizajniran s prepoznatljivim logom. Bez obzira vraćaš li se iz Njemačke posjetiti rodbinu ili samo želiš pouzdan automobil – ID.3 bi ti mogao fino sjesti po startnoj cijeni od 30 tisuća eura. Ovo će biti važan auto za kompaniju iz Wolfsburga – na njegovoj modularnoj platformi se bazira iduća faza Volkswagen razvoja i hrabrog koraka u proizvodnju električnih vozila.

Nissan Leaf

nissan leaf

Hoćeš obiteljski automobil s pristojnim dometom i performansama? Nissan Leaf ti je dosta dobar kandidat. U prošlosti su imali problema s dometom pa nisu bili za ozbiljne preporuke, ali sad imaju veće i bolje baterije – jednu od 40 kWh i drugu od 62 kWh. Domet od 360 kilometara? Do prije par godina je ovo zvučalo nestvarno. Tehnologija unutra za pomoć vozačima i generalno ugodu je dodatan plus.

Tesla Model S

tesla model s

Isplati li se čekanje na naručeni model? To samo ti možeš znati, ali ludi Elon zna što radi, barem što se tiče Tesle jednom kad ju dobiješ. A ono… nudi ti i vožnju bez ruku, bar u nekim dijelovima svijeta, a uskoro možda i šire. Ovo je baš visoka klasa električnih automobila. I važno je napomenuti – da nije bilo Tesle i Modela S, možda ne bi bilo ni svih ovih Europljana i Azijata koji ga se trude sustići.

Porsche Taycan

porsche taycan elektronički automobili

Porsche je odlučio svrgnuti Teslu s trona. Ako nas pitaš – uspjeli su, ali opet, mi smo klinci odrasli na Need for Speed Porsche Unleashed. Dostiže 100 kilometara na sat za 2.8 sekundi. Ne postoji nijedan električni automobil kao ovaj. Ako se želiš zabavljati dok voziš – ubrzavati, kočiti, skretati kao pro – ovo je tvoj model. Rade i jeftiniju verziju s pogonom na zadnje kotače, ali za to ćemo morati sačekati. Cijena mu počinje oko 90 tisuća eura – isto kao i Tesla Model S, samo što dobiješ Porsche. Savršenstvo ima cijenu.

TAGOVIelektrična energija električna vozila Električni automobili Nissan LEAF porsche taycan Tesla Model S