Lifestyle

za sve noćne ptice

Aside Banners

5 razloga zašto je dobro odraditi trening navečer

Piše , Objavljeno

Kad se razgovara o treninzima ili prehrani ponekad se čini da postoji toliko različitih mišljenja i teorija koliko i ljudi koji o njima pričaju. Jedni tvrde kako se doručak nikako ne smije preskakati, drugi tvrde da je apsolutno nebitno kada jedeš već kako i što.

Slično vrijedi i po pitanju treninga gdje se još uvijek ne mogu dogovoriti niti koji tip tjelovježbe je najbolji, treba li jesti prije ili poslije, kao ni koje je najbolje doba za odraditi trening. Na kraju krajeva zaključiš da jedeš kad možeš, a treniraš isto tako. No, u slučaju da se predomišljaš odraditi li trening ujutro, poslije posla ili navečer, donosimo par razloga u korist večernjeg treniranja, prema mišljenju onih stručnjaka koji smatraju da je tako najbolje. Pa krenimo.

  1. Biti ćete manje gladni

Dan bez teretane: Onaj dan kad ne vježba, The Rock ždere. Hrpa palačinki, hrpa browniesa ili dvanaest pizza, odabir je težak, porcije su velike.

Ako na spavanje legneš gladan- nije dobro, ako legneš nedugo nakon obroka – još gore. Možda je teško vjerovati, ali nedavna studija koju su objavili australski istraživači iz The Physiological Society otkrila je da vježbanje u večernjim satima ima vrlo iznenađujući utjecaj na vašu glad. Osim što su otkrili da noćni treninzi nisu negativno utjecali na sposobnost spavanja, zaključili su i da je “večernje vježbanje visokog intenziteta [povezano] s većim smanjenjem hormona koji potiče glad.” Tako da ukoliko vas je oko 9-10 navečer baš uhvatila želja da zavirite u frižider, radije skočite do teretane koja će ubiti tu želju. Nećete samo izbjeći dodatne nepotrebne kalorije, već ćete ih izgubiti. Win-win.

2. Bolje ćete spavati

san 1

I dok su dugo godina tvrdili kako večernji trening samo razbuđuje i time otežava spavanje, brojna istraživanja su dokazala upravo suprotno. Ne samo da će vam večernji trening pomoći da brže zaspete već će i kvaliteta sna biti bolja.

3. Manje je stresno

Ako ste noćna ptica, vrlo vjerojatno vam buđenje uzrokuje određenu količinu stresa. Čak i ako ste jutarnji tip, treba imati dobru motivaciju i volju za ustati se dva sata prije posla kako bi odradili trening, a to je posebice teško u hladnim zimskim noćima. Poanta vježbanja je da ono smanjuje stres, a ne uzrokuje ga tako da ako vam buđenje prije svitanja zvuči kao horor- ostavite ga za večernje sate kada ćete izbaciti iz sebe sav taj stres prikupljen tijekom dana.

4. Štitite svoje srce

Iako fizička aktivnost općenito nudi brojne prednosti za tijelo i um, jedan od ključnih razloga zbog kojih biste trebali redovito vježbati je zaštita srca i sprečavanje kardiovaskularnih bolesti. Ispada da vježbanje noću, posebno kada je u pitanju trening snage, ima više koristi za srce nego trening u bilo koje drugo doba dana.  Jill Kanaley, profesorica na Odjelu za prehranu i fiziologiju na Sveučilištu Missouri, objavila je studiju koja je zaključila sljedeće: “Vježba snage ima najjači učinak na smanjenje razine glukoze i masti u nečijoj krvi kada se izvodi nakon večere.”

5. Brže stižete do rezultata

Istraživači sa Sveučilišta New England u Birminghamu otkrili su kako oni koji vježbaju u večernjim satima mogu raditi i do 20 posto jačim intenzitetom, a kako ćete nakon vježbanja brzo ići spavati, u snu ćete sagorjeti još više kalorija. Opet- win win!

 

 

 

TAGOVIsavjeti teretana trening večernji trening