Lifestyle

Deda?!

Aside Banners

5 stupnjeva opijenosti: 150 godina stare fotke otkrivaju kako se kod pijanstva ništa nije promijenilo!

Možda se nekada čini kako smo mi generacija koja pije najviše i najžešće, ali u davna se vremena cugalo doslovno do smrti!

Piše , Objavljeno

Od kada su naši dlakavi špiljski preci prvi put zagrizli u prezrelu krušku ili šljivu i nakon nekoliko progutanih komada skužili kako im se događa nešto čudno i bome im je fino zbog toga, ljudska rasa uživa u blagodatima etanola, etil-alkohola ili jednostavno… alkohola. Ima nešto u tom osjećaju opijenosti koji nas toliko privlači, a nije rijedak slučaj niti da se stvori ovisnost koja je svakako tamna strana pića. No nije to ništa novo niti zabrinjavajuće. Poznato je kako se u alkoholu ubija već tisućama godina, a sudeći po ovim fotkama iz 1860-ih godina, nije se puno toga promijenilo.

1 2 3 4 5Radi se o serijalu fotografija koje je u svom studiju u Sydneyu okinuo australski fotograf Charles Percy Pickering tamo negdje sredinom 19. stoljeća, a pretpostavlja se kako ih je naručilo lokalno društvo za čudoređe kako bi jadne ljude upozorili na sve opasnosti alkohola. Australija nikada nije imala zabranu točenja alkohola (kao primjerice SAD i njihova prohibicija), ali su i tamo kao i svugdje na svijetu postojale organizacije koje su pokušavale zabraniti ili barem ograničiti uporabu alkohola. Najdalje su došli tijekom Prvog svjetskog rata, kada je donesen zakon da se alkohol može točiti samo do određenog sata u danu. To je, naravno, stvorilo kontraefekt, jer je sva ekipa nakon posla odmah otišla u pubove i barove kako bi sasula u sebe što više alkohola u što kraćem vremenu, završavajući vrlo često kao momak na posljednjoj fotki. Pa ti onda zabranjuj…

TAGOVIalkohol alkoholizam australija cuga opijenost pijanac pijanstvo smiješno

Komentiraj